Keres

Milyen kivitelű klimákból választhatunk?

Milyen lehetőségeink is vannak? 

 

Egy légkondi napjainkban többféle kivitelben áll rendelkezésünkre, így mindenki megtalálhatja azt a típust, amely igényeinek a leginkább megfelel. A legtöbb klíma a hűtés mellett ma már fűtésre is kiválóan használható, de a páramentesítés és a levegőszűrés is minden gond nélkül elvégezhető segítségükkel. Laikusként sokan tanácstalanul állunk a berendezések választéka előtt, hiszen nem tudjuk, melyik típus milyen célokra felel meg leginkább. Cikkünkben most sorra vesszük az egyes klíma fajtákat, hogy megkönnyítsük ezzel a választást.

 

Beltéri klíma többféle kivitelben
 

A split klímák rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek manapság, hiszen a kis helyiségektől kezdve egészen a méretes szobákig alkalmas a megfelelő hőmérséklet megteremtésére. Az esztétikus kivitelezésnek köszönhetően bármely lakberendezési és belsőépítészeti megoldáshoz megtalálhatóak az ideális típusok, melyek csendes és energiatakarékos üzemeléssel állnak rendelkezésre.

A split beltéri klíma esetében a hőleadáshoz kültéri egységre is szükség van, ez a kettő gondoskodik a megfelelő hőmérsékletről a kettő között csövekben keringő hűtőközeg segítségével. Egy kültéri egységhez több beltéri klíma is csatlakozhat, a beltéri elemek azonban eltérő kialakítással bírhatnak. Az úgynevezett parapet klíma elhelyezhető az ablak alatt függőlegesen, de akár a mennyezeten is vízszintesen. Ennek köszönhetően akár a tetőterekben, vagy egyes speciális kialakítású helyiségekben is minden gond nélkül megoldható a beltéri klíma elhelyezése. Mivel a lakások tetőterében nyaranta rendszerint sokkal magasabb a hőmérséklet, mint a földszinten, ezért itt különösen fontos a hűtés biztosítása. E szempontból a parapet klíma remek választásnak bizonyul.

A mennyezeti kazettás klíma főként nagy légtérrel rendelkező üzletekbe, irodákba ajánlott. A beltéri klíma e típusa alig látható, hiszen teljesen belesüllyeszthető a mennyezetbe, így igen praktikusnak is bizonyul.

Találkozhatunk még úgynevezett légcsatornás kivitellel is, mely általában a plafon felett, padláson kerül elhelyezésre és mi csak befújó és elszívó nyílásokkal találkozunk. Itt egy komoly légcsatorna hálózatot kell kiépíteni, megfelelő tervezés után.   

A split klímák leginkább kedvelt és elterjedt fajtája az oldalfali beltéri klíma egységgel rendelkező típus. A készülék rendszerint a helyiség oldalfalára, a plafon alá szokott elhelyezésre kerülni. Jó hír, hogy a sokféle külsővel és számos extra funkcióval is rendelkező készülékkel a legtöbb esetben megoldhatóak a felmerülő igények.


Monoblokk klíma az egyszerűség jegyében


Vannak olyan klíma típusok, melyek esetében tulajdonképpen minden szükséges rész egyetlen készülékben helyezkedik el. Az ablakklíma és a mobilklíma e típusba sorolhatóak. Nagy előnyük, hogy nincs szükség a csövek szerelgetésére és egyszerűen megoldható a bekötés. Ha kiszedésre és áttelepítésre lenne szükség, az sem jár különösebb problémával. Sajnos tény, hogy ezek a beltéri klíma fajták zajosabbak, mint a split klímák és alacsonyabb hatásfokkal működnek. Főként olyan ingatlanok esetében szokták alkalmazni őket, ahol nincs lehetőség a split klímák beszerelésére, például műemlékvédelmi jogszabályok miatt.


Közöttük is népszerűek a mobil klímák, melyek nagy előnye az egyszerű mobilizálhatóság. Előfordulhat, hogy a garázsban szeretnénk kicsit melegebbet, vagy az átmeneti hónapokban a nyaralóban lenne szükség pár fok pluszra. Ilyenkor a mobil beltéri klíma a legjobb választásnak bizonyul. Ez a típus kifejezetten azok számára ajánlott, akik nem szeretnék fix helyre tenni a készüléket, de mégis szükségük lenne az általa nyújtott előnyökre. Legyen szó bármelyik klíma fajtáról is, mindenképpen szakemberre kell bízni a beszerelést és a karbantartást is.

  • 2017.09.10., Vasárnap
  • 3161

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :