Keres

H tarifa, GEO tarifa - Hűtés, fűtés, melegvíz olcsóbban

Tudtad, hogy hőszivattyús és megújuló energiaforrással kiépített rendszereknél igénybe vehető a normál árszabásnál kedvezőbb díjazású áramszolgáltatás?

Lehet, hogy téged is újdonságként ér, de a villamosenergia-szolgáltatás terén is széles választék áll rendelkezésre.Az alábbi táblázatban a két legnagyobb szolgáltató lakossági árait hasonlítjuk össze.  Az A1 tarifa egy zónás, azaz éjjel-nappal az év minden napján ugyanannyiért juthatunk áramhoz. Az A2-es már kétzónás. Tehát, völgy- és csúcsidőszakok váltják egymást. B tarifát sokan éjszakai áramként ismerjük. GEO tarifát kizárólag ELMŰ-ÉMÁSZ felhasználóként igényelhetünk. H tarifa mindkét szolgáltatónál elérhető a hivatalos fűtési időszakban.
 

 

H tarifa – azaz téli rezsicsökkentés!

H tarifával egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználóként a fűtési szezonban kedvezőbb áronüzemeltethetjük az arra alkalmas hőellátást biztosító berendezéseinket. A hőszivattyúknál és a napenergiával kiépített fűtési rendszereknél, például a keringtető szivattyúkat, kompresszorokat is. A H tarifa a mindenkori vezérelt (B) árszabásnál nem lehet magasabb. Csak külön mért, nem leválasztható áramkörre csatlakoztatható a készülék, tehát nem lehet konnektorba dugós. Hátránya, hogy csak április 15-ig alkalmazható. Ezen kívül is rendelkezésünk rá áll a villamos energia, azonban A1 tarifán.


 

GEO tarifa, avagy megújuló energiával olcsóbb!

Az egyik legelterjedtebb megújuló energia elvén működő háztartási gépészeti egység a hőszivattyú. Egy környezetbarát berendezés, mellyel fűtünk, hűtünk, meleg vizet állítunk elő. Magas energiahatékonysággal működik, 1kW villamos-energia felhasználásával 3-6 kW fűtés teljesítményt állítható elő, ezt COP értékkel jelölik.

GEO tarifa esetében a berendezésünk egy vezérelt áramkörhöz kapcsolódik, amely egész évben napi legalább 20 óra üzemidőt biztosít a hőszivattyú számára, kétszer maximum 2 óra megszakítással. Az áramszolgáltatás általában 8:00-10:00, illetve 16:00-18:00 között szünetel, tehát ebben az időszakban sem a fűtés, sem a klíma nem üzemel. Emiatt kizárólag szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető hőszivattyú villamos-energia ellátására használható. Ezt fontos figyelemmel venni a hőszivattyú méretezésekor is. Kizárólag a hőszivattyút működtethetjük róla, a kiegészítő berendezéseket nem. Ez az árszabás csakis az ELMŰ-ÉMÁSZ-nál található meg. Klíma esetén is alkalmazható a GEO tarifa, ugyanis a klímaberendezés fűtési üzemben hőszivattyúként működik. Az igénybevételhez eszközünknek egy sor műszaki paraméternek kell megfelelni, pl. -15°C külső hőmérsékletig 100%-ban kell megoldani az eszköznek a fűtési feladatot és 6kW fűtőteljesítményig legalább 4,1-es SCOP értékkel bírjon. 

 

Miért fizetnél többet, egy fosszilis energiát pazarló egységre?!

Maradj a pénzednél és használj korszerű, természettudatos megoldást, a kívánt hőmérséklet elérése érdekében. 

Fűts, olcsón, klímával vagy hőszivattyúval!

 


Kövess minket Facebook oldalunkon, csatlakozz a Klímás kérdések és válaszok - klimaTIPP.hu csoporthoz és iratkozzon fel körlevelünkre, hogy értékes tudással és nyereményekkel gazdagodj. 

Ha tetszett a cikk értékeld a csillagokkal és hagyj egy kommentet a részünkre. Segítsd munkánkat azzal, hogy megosztod velünk véleményed.

Ha kérdésed, vagy javaslatod van, lépj kapcsolatba velünk e-mailben. 

  • 2021.08.05., Csütörtök
  • 3945

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :