Keres

Otthon felújítási támogatás - pár gondolat a lehetőségről.

 

A piacon lévő szereplők, legyen az ügyfél vagy klímás szakember, egyaránt nagy lehetőségként tekintenek Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentésére. 

Ahogyan azt korábban már megjegyeztük 2021 a lehetőségek éve lesz mindenki számára, így igaz ez a klímás szakmára is. Most néhány pontba összeszedtük, amit a felújítási program keretében fontosabbnak tartunk.


Szinte minden otthonfelújítással kapcsolatos munkavégzésre igényelhető a támogatás, ideértve számunkra a legfontosabbakat: 
 

  • klímaberendezés beépítése illetve cseréjére
  • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is
  • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje


A támogatás mértéke: maximum: 3millió forint, melynek megoszlása 50-50% arányban történik anyag és munkadíj között.  Az igénylőnek szükséges rendelkeznie, a megfelelő tőkével mert a támogatás utófinanszírozott. De lehetősége van kamattámogatott hitel keretében is ezeket a projektek megvalósítani.


Reprezentatív példa:
 

berendezés ára + munkadíj = X összeg


X összeg 50-50% arányban oszlik meg a támogatást igénylő és az Államkincstár között.

Ennek nincs minimum összeghatára, viszont munkadíj és anyagköltség tekintetében maximalizálva van az igényelhető támogatás, ami 1,5 – 1,5millió forint.

Az igénybe vevők számára fontos figyelembe venni, hogy a munkadíjakra és az anyagköltségre felvett támogatás aránya kizárólag 50%-50% lehet, vagyis (lévén, hogy ez nem a beruházási számlákon belüli fedezetre, hanem az azokból támogatott részre vonatkozik) mindkét típusú költségnek el kell érnie a 1,5 millió forintot (együttesen pedig a 6 milliót), ha a maximális 3 milliós támogatást akarja a család elnyerni.
 

Ha valaki nem csak klíma korszerűsítésben és új készülék telepítésben, hanem komplett hűtési-fűtési rendszer kialakításában, felújításában gondolkozik (hőszivattyú + napelem + fan-coil és/vagy padlófűtési rendszer) a támogatás mértékéből a lehető legtöbb hozható ki. Így nem csoda, hogy ez a támogatás a szakemberek és a családok számára is kivételes lehetőséget kínál az otthonok felújítására és korszerűsítésére.

 

Fontos tudnivalók:
 

  • 2021. január 1-jével lépett hatályba a rendelet
  • a támogatás a legutolsó számla kifizetését követő 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig, egy összegben lesz igényelhető
  • minden család egyszer élhet a támogatással
     

Bővebb információ: Magyar Közlöny 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet

Ebből kifolyólag célszerű a megrendelőnek, pontosan egyeztetni a kivitelezővel, elképzeléseiket és anyagi lehetőségeiket alaposan átbeszélni, költségeknek megfelelően megtalálni a lehető legjobb-legkorszerűbb megoldást az adott igényre, minden elvégzett munkát megfelelő időben finanszírozni és miután minden elkészült és a megrendelő igényei kiteljesedtek, csak azt követően benyújtani a támogatni kívánt számlát/számlákat az Államkincstár részére.

Egy pontos terv, egy közös cél és az energia már a hasznunkra is válik...        





E témában következő cikkben egy pontos példával igyekszünk bemutatni, hogy mire kell figyelni, klímavásárlásnál a program keretében. Klíma, anyag , munkadíj…
 

Addig is olvassatok Minket. Iratkozzatok fel hírlevelünkre. Csatlakozzatok Hozzánk.

  • 2021.02.03., Szerda
  • 2034

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :

Keressen cikkeink között :

Legolvasottabb hír :