Keres

NKVH

NKVH- Nemzeti Klímavédelmi Hatóság

Oldalunk Klíma Kisokosának, NKVH részében úgy gondoltuk, hogy "klíma vásárlói" szemlélettel közelítjük meg. Vagyis azt írjuk le, hogy a klímaberendezést vásárolni akaró embereknek, milyen változást hozott a hatóság létrejötte, az eddigi gyakorlathoz képest.

2015-ben kormányunk úgy döntött, hogy állami felügyelet alá helyezi az egész klíma piacot. Ezt egy európai rendeltre építve tette meg, a környezetvédelem jegyében.

Alap koncepciónk: klímát szeretnénk valahol vásárolni, utána azt felszereltetni.

1. Klíma vásárlás

Tavalyi év második felétől, azaz 2015.08.01.-től, csak olyan vállalkozótól, cégtől vásárolhatunk "legálisan" légkondit, aki regisztrált a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság oldalára és ezáltal jogosultságot szerzett, klímaberendezések értékesítésére. Ezt a jogosultságot bárki könnyedén ellenőrizheti a következő linken. https://nemzetiklimavedelmihatosag.kormany.hu/

2. Klíma telepíttetése

Hivatalosan a jogszabályok szerint csak olyan szerelővel, vagy olyan céggel, telepíttethetjük a légkondinkat, akinek megvan erre a megfelelő képzettsége és ezt igazolni is tudja kártyájával. Az előző linken ezt is le lehet ellenőrizni.

Mire figyeljünk oda?- Telepítési tanúsítvány kérdése.

Első példám szerint kinéztük a klímánkat az egyik bevásárló központban vagy webshopban. 1-es esetben tőlük akarjuk megvenni, de ők nem bírják telepíteni a légkondikat, vagy 2-es esetben nem velük akarjuk felszereltetni a gépet. Mindkét esetben a megrendelés után, de még a kiszolgálás előtt keresnünk kell egy képesített, regisztrált szerelőt vagy vállalkozást, aki megkéri a hatóságtól és kitölti számunkra a vonalkóddal ellátott Telepítési tanúsítványt. Azt eljuttatjuk a kereskedőnek és utána zavartalanul megtörténhet a kiszolgálás. Igazság szerint ez a bonyolultabb, a következő eset sokkal egyszerűbb lesz.

Második példám: Klímaberendezések értékesítésére és telepítésére szakosodott vállalkozástól akarunk légkondit vásárolni és azt felszereltetni. Ilyenkor elvileg mindent elintéz nekünk a szakember és egyszer csak az orrunk alá dugja majd a tanúsítványt. Egy dologra kell figyelnünk, mégpedig arra, hogy a vállalkozás regisztrálva legyen, mint kerekedő és legyen meg a jogosultsága a berendezés telepítésére is.

Kinek kell megőrizni a telepítési tanúsítványt?

A vonalkóddal ellátott telepítési tanúsítványt, a képesített szerelőnek kell megőrizni a telepítéstől számított 5 évig. Ettől függetlenül mindenkinek azt ajánlom, hogy kérjen egy másolatot és őrizze meg a biztonság kedvéért

Ebből a szemszögből, röviden ennyit érdemes tudnunk a változásokról.

Természetesen ha többet szeretnétek megtudni a témáról, szabályokról írjatok nekünk bármelyik csatornánkon /facebook oldalunkon, fórumunkon, e-mail címünkön/

Kiemelt ajánlataink