Keres

Mobil klíma gyakori kérdések

Mit is érdemes tudnunk a mobil klímák kapcsán?

Ha a klíma berendezésre gondolunk, általában a falra szerelt fix egységek jutnak eszünkbe, azonban a mobil klímák is számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, így érdemes ezeket is jobban megismerni. Gyakori kérdések következnek a mobil klímákkal kapcsolatban…

 

Hogyan válasszuk meg a kapacitást?

Ma már rengeteg gyártó állít elő mobil klíma berendezéseket. Ezek a berendezések különböző típusúak lehetnek, tehát a felhozatal igencsak „színes”, ami azt jelenti, hogy nincs túl könnyű dolgunk, ha ki szeretnénk választani a leginkább megfelelő darabot.

Alapvető fontosságú a hűteni kívánt terület nagysága. E tekintetben nincs nehéz dolgunk, hiszen a készülékek „teljesítményét” sok esetben négyzetméterben is feltüntetik vagy az eladó tud válaszolni erre a kérdésünkre. Ez az adat viszont rendkívül csalóka lehet, hiszen nem létezik két egyforma lakás. Ha a hűteni kívánt lakás hőszigetelése kifejezetten gyenge, az esetben akár 15 százalékkal is túl kell terveznünk a szükséges kapacitást. Ha ehhez méretes déli fekvésű üvegfelületek is társulnak, további 10 százalékot érdemes rászámolni. Ezért mindenképp érdemes szakember segítségét kérnünk.

 


matek

 

Mit kell tudni az egészségünk védelmében?

Ha el szeretnénk kerülni mindenféle egészségügyi kockázatot, abban az esetben két fontos dolgot kell szem előtt tartanunk. Mindenekelőtt tudnunk kell, hogy egy klíma berendezés – legyen szó akár split, akár mobil, akár autóklímáról – csak abban az esetben lehet teljesen biztonságos, ha rendszeresen karbantartjuk, tisztítjuk és fertőtlenítjük. A szűrőkön és belső alkatrészeken a páralecsapódás miatt jelentős mennyiségben tapad meg a por, így tökéletes táptalaj keletkezik a gombák és baktériumok számára. A rendszeres tisztítás tehát alapvető fontosságú.

Másodsorban azonban érdemes figyelembe vennünk, hogy a kiszemelt készülék milyen szűrőkkel és szűrőrendszerekkel rendelkeznek. A modern készülékek porelválasztó és fejlett levegőtisztító egységekkel is rendelkeznek, így ezeket a szempontokat is érdemes figyelembe venni a kiválasztás során.

 

klíma és egészség

 

A mobil klíma alkalmazható-e párátlanító berendezésként?

A modern mobil klímák rendszerint rendelkeznek párátlanító üzemmóddal. Ez azt jelenti, hogy ezek a berendezések egyértelműen alkalmasak a belső levegő páratartalmának csökkentésére. Mivel egy nagy kapacitású mobil klíma akár 50-60 liter vizet is képes leválasztani naponta, ezért ez a hatásfok a szükségesnél sokkal nagyobbnak mondható, vagyis a szükséges párátlanítást meglepően gyorsan képes elvégezni. A párátlanító funkció szakszerű és átgondolt használatával számos kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat; megfelelő páratartalom esetén a falpenésznek esélye sincs!

 

 mobil klíma légszűrő karbantartása mobil klíma, mint párátlanító?

 

Hogyan tisztítsuk a légszűrőt?


Évente legalább két alkalommal ajánlatos elvégezni a mobil klíma légszűrőjének tisztítását. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezt a műveletet csakis áramtalanított állapotban tehetjük meg.

Először kapcsoljuk ki a készülékek a megfelelő gombbal, majd a vezetéket is húzzuk ki a falból. Ezt követően távolítsuk el a hátsó ajtót, ami a szűrőt takarja. Ezt követően el tudjuk távolítani magát a szűrőt. A szűrőt erős porszívóval vagy gyenge mosószeres vízzel tisztítjuk. Ha a mosást választjuk, tökéletesen szárítsuk meg! A száradást követően visszahelyezhető a szűrő, illetve a szűrőt borító ajtó. Újra bekapcsolhatjuk a készüléket.



Hogyan tároljuk a használat után?

A nyári szezon után le kell engednünk a vizet a készülékből. Ezután használjuk a ventilátor üzemmódot (Fan Only) legalább fél napon keresztül. Ezt követően tisztítsuk meg a készüléket kívül és belül, beleértve az elszívó csövet is. Tároljuk tiszta és száraz helyen!

 

mobil klíma

  • 2017.03.11., Szombat
  • 12703

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :