Keres

A mobil klíma előnyei és hátrányai

A halk működés már nem luxus

A mobil klíma vásárlás után azonnal beüzemelhető, hordozható eszköz, amit bármikor átguríthatunk a szomszédos helyiségbe – a mobil klíma az egyik legkényelmesebb hűtő-fűtő, amely könnyen igazodik az igényeinkhez. Tartósan és folyamatosan szabályozhatjuk vele a lakás hőmérsékletét, elég a sarokba elhelyezni a barkács- vagy a dolgozószobában, tökéletesen elvégzi a tér klimatizálását.

Érdemes-e a hálószobába mobil klímát választani? Tudunk-e mellette pihentetően aludni, mekkora zajszinttel működik? A legegyszerűbb megoldásoktól kezdve az osztott, több részből álló szerkezetekig, viszonylag széles kínálatból dönthetünk igényünk szerint. Érdemes feltérképezni az elvárásainkat klíma vásárlás előtt, mert ami bizonyos helyzetben előnyösnek tűnik, megeshet, hogy a mi otthonunkban hátrányként fog megjelenni. Miben utánozhatatlan a mobil légkondi és milyen tulajdonságait mérlegeljük vásárláskor? Mekkora teljesítményre van szükség?

 

mobil klíma előnyök és hátrányok

 

Könnyen és gyorsan bárhol

Sok esetben nem nyúlhatunk hozzá az otthonunk épületszerkezetéhez – tehát le kell mondanunk a mennyezetre szerelhető vagy oldalfali split  hűtőgépekről, ellenben a kellemes, komfortos közegről mégsem. A mobil klíma csak helyet és némi ügyességet igényel. Ha a meleg levegőt elvezető csövet ablakon vagy nyílászárón keresztül is kilógathatjuk, még szakemberre sincs szükségünk ahhoz, hogy működésbe hozzuk a klímát. Kisebb irodákhoz, otthoni használatra praktikus, a kerekeknek köszönhetően pedig könnyű egyik szobából a másikba áttolni. A külső kondenzátorral kiegészített darabok előnye az alacsony zajszint és a hatékonyabb hűtés. Hálószobákba, nappaliba kifejezetten jó megoldás, ha ezt a típust választjuk.

 

 

Kültéri vagy beltéri legyen?

A mobilklíma gyorsan áttelepíthető, ezzel a megoldással gyakorlatilag minden helyiségben azonnal az igényeinkhez szabhatjuk a hőfokot. Mielőtt kiválasztjuk a szobák alapterületéhez és a pénztárcánkhoz leginkább illő darabot, nézzük meg közelebbről, hogyan is működnek a különböző típusok. Használjuk ki még inkább a mobil klíma előnyeit, döntsünk a számunkra legjobb mellett, amikor a kültéri, beltéri és split kivitelezésekkel ismerkedünk!

Az egy csöves mobil klíma elnevezése árulkodik arról, hogy rendkívül könnyen aktiválható szerkezetről beszélünk: ez a legkönnyebb és legegyszerűbb klimatizáló berendezés, amelyet kedvünk szerint mozgathatunk. Nem kell a zsebünk mélyére nyúlni, hogy nyári nagy melegben is kellemes, hűs környezetet kapjunk, azonban ezek a típusok nem cserélik a szoba levegőjét. Több időre van szükségünk az alacsony hőfok eléréséhez, amihez mérten fogyasztja a szerkezet az energiát is.

Gyakori használathoz érdemes kültéri mobil klímát választani, amelynek csak a hideg levegő csöve érintkezik a helyiséggel. Habár nagyobb teljesítményre van szüksége a kinti levegő hűtéséhez, cserébe friss levegőt szállít a beltérbe, és attól sem kell tartanunk, hogy megzavarja a pihenést vagy épp a családi beszélgetést, hiszen kifejezetten halkan működik.

A hálószoba hűtéséhez a mobil légkondik egy újabb generációs tagját érdemes beszerelni, ami gyors, hatékony és halk: a split típus beltéri és kültéri egysége zajcsökkentett- és energiatakarékos üzemmódban az egyik legkeresettebb hűtő-fűtő termék a klímapiacon.

 

Mekkora teljesítményre van szükség?

Ha mobil légkondit akarunk vásárolni, akkor millió gyártó milliárd terméke közül választhatunk. A klíma vásárlás előtt fontos meghatároznunk a hűteni kívánt terület méretét, mivel számos típusnál nem csupán teljesítményadatot találunk a leírásban, hanem arra vonatkozó tanácsot is, hogy mekkora légtérhez érdemes alkalmazni (de ebben az eladók is tudnak segíteni). Legyünk azonban óvatosak, hiszen nem csupán a mérettől függ, mekkora teljesítményre van szükség! Gyengébb hőszigetelés vagy nem ideális fekvés esetén jócskán túl kell terveznünk. A felméréshez és szükséges számítások elvégzéséhez érdemes szakember segítségét kérnünk.

 

mobil klíma vs standard

 

Szinte észre sem lehet venni

Hiába az egyik legkényelmesebb megoldás a mobilizálható hűtőberendezés, sokan azért mellőznék, mert magas zajszinttel dolgozik. Sok esetben ez nem gond, de a kényelmet valóban megzavarhatja. Azonban a split típusú megoldással már a hálószobában is pihentetően alhatunk, hiszen az osztott felépítés halk működést biztosít. A mozgathatóság és a zajtalan üzemelés előnyeiért többet kell fizetnünk, azonban ez hosszú távon megtérül az energiahatékonyságnak köszönhetően. Nem is beszélve a komfortérzetről: a split mobil klímával a legforróbb nyári délután sem gyűrheti le a szobák frissességét.

Sajnos ez a típus Magyarországon még nem jellemző.

.

 

További cikkeink a mobil légkondi téma kapcsán:

A legjobb mobil klíma - vélemények

Milyen kivitelű klimákból választhatunk?

Mennyibe is kerül egy mobil klíma?

Mobil klíma gyakori kérdések

A legjobb klíma márkák

Hűtő fűtő klíma?

  • 2017.03.09., Csütörtök
  • 73198

Címkék

Korábbi vélemények - 3

Smith Smith

" 3 "

2019.05.10. 10:53, Péntek

Smith Smith

" 3 "

2019.05.10. 10:52, Péntek

Kiss Ferenc

" "Az egy csöves mobilklíma elnevezése árulkodik arról, ...., azonban ezek a típusok nem cserélik a szoba levegőjét. Ez nem igaz. A kondenzátor hűtésére használt beltéri levegő helyére (mivel ezt a felmelegedett levegőt kifújja a csövön) a külső térből szív be (meleg, esetleg párás) levegőt ajtó/ablakréseken, vagy szellőzőnyíláson. Ez rontja a hűtési/szárítási hatásfokát. "

2018.08.07. 10:23, Kedd

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :