Keres

Vajon megéri klímával fűteni?

A klímával történő fűtéssel pénzt takaríthatunk meg, nem is keveset!
 

Talán kevesen tudják, de a klímás fűtéssel spórolni is lehet, emellett nem kell folyamatosan azért aggódni, hogy ha elzárják a gázt, akkor nem lesz a házakban, otthonokban fűtés. Továbbá gazdaságosabb, költséghatékonyabb és környezetkímélőbb. Magyarországon egyre jobban terjed el ez a fűtési módszer, bár idáig leginkább a hétvégi házakban és új épületekben láthatunk erre példát.
 

A gázfűtésnél csak az lehet olcsóbb, ami képes a befektetett energiát csökkentve megoldást kínálni.

 

Nem minden klíma alkalmas a fűtésre, de a mai modern inverteres klímák igen. Ezek a berendezések akár -22 fokos külső hőmérséklet mellett is képesek a fűtésre, bár ez típusonként eltérhet. Az inverteres klímák 1 kW áramfelhasználás mellett körülbelül 4-5 kW-os fűtési energiát adnak le ideális körülmények között. A hagyományos gázzal történő fűtéskor legalább 2-3 óra szükséges ahhoz, hogy átmelegedjenek a radiátorok és melegség érzetet biztosítsanak az otthonokban. A légkondi viszont nagyon gyorsan képes a melegérzetet biztosítani. Egy 4 órás üzemelést és egy szigetelt normál méretű lakást alapul véve a klímával történő fűtés havonta 2000-3000 Ft között mozog, míg a hagyományos gázfűtés bizony 10000 Ft is lehet. Hazánkban leginkább a gázfűtés terjedt el, de manapság egyre többen fordulnak más alternatív megoldásokhoz, többek között a hőszivattyú és az inverteres klímával történő fűtés felé. Utóbbi előnyei közé sorolhatjuk a költséghatékony működést, az azonnali meleg érzetet, a gyors szervízelést és a beruházási költségek gyors megtérülését.

Arról nem is beszélve, hogy ezekkel a klímákkal nyáron hűteni is lehet, így az inverteres klímákkal két legyet üthetünk egy csapásra.

Az inverteres klímával hűteni is lehet

így ne csak a fűtésre gondoljunk
 

A nyári időszakban a klímával történő hűtés is könnyen megvalósítható. Vegyünk alapul egy 30 fokos helyiséget és ezt próbáljuk meg egy 25 fokos hőmérsékletre lehűteni. Beállítjuk a klímán a hőfokot és a klíma elkezd maximális teljesítménnyel működni.

A beállított hőmérséklet megközelítésekor ez a berendezés nem kapcsol ki, mint on/off kivitelű társai, hanem fordulatszám szabályozással beállítja a hűtőteljesítményt, amellyel fokozatosan fent tudja tartani az elvárt 25 fokos hőmérsékletet. Az inverteres klíma folyamatosan és szabályozva képes a működésre. Kevésbé ingadozik a hőmérséklet használat közben ezért sokkal kellemesebb is használni. Azáltal, hogy mindig csak az optimális tartományban üzemel, sokkal költséghatékonyabb megoldást nyújt.
 

Mégis mennyit fogyaszt a klíma, ha fűtésre használjuk?
 

A klíma fogyasztását mutatókkal többféleképpen is meg lehet határozni. EER/SEER vagy COP/SCOP mutatók segítenek a fogyasztás meghatározásában.  Az EER a hűtési hatásfokot mutatja meg. Példaként említsük meg a 3,5 EER értéket kínáló 2,5 kW-os klímát. Képlet : 2,5 kW / 3,5 EER megadja, hogy a berendezés 0,714 kW-os fogyasztást produkál úgy, hogy közben folyamatosan 100% a terhelés. Az EER és a COP értékek egy adott, pillanatnyi fogyasztást mérnek. Most nézzük meg mi a helyzet az SEER és a SCOP értékekkel? Ezek a mutatók teljes szezonra képesek jelezni a fogyasztást.

Normál működési tartományt alapul véve egy 80 négyzetméteres családi házra vetítve, napi 4 órás fogyasztással számolva úgy hogy 200 kWh/ m2/év a fűtési igény. Emellett még vegyük figyelembe egy inverteres klíma jellemző COP értékét, ami 4,38 és egy normál 40 ft/kWh energiaárat. Normál hőmérsékleti tartományban az inverteres klímával való fűtés költsége a következőképpen alakul: 16 000 kWh/4,38= 3653 kWh x 40= 146 120 Ft egy szezonra levetítve.
 

A TIGÁZ árait alapul véve ami kb. 103FT/m3 és 9,5 kWh/m3 fűtőértékkel számolva 16000 kWh/9,5kWh/m3 az kerekítve 1685 m3 fogyasztást jelent. Ezt beszorozva az egységárral 173 555 Ft-ot kapunk. Láthatjuk, hogy aká 30 000 Ft-os megtakarítást érhetünk el az inverteres klímával való fűtés mellett.

 

 

  • 2017.10.05., Csütörtök
  • 9472

Címkék

Korábbi vélemények - 2

D Eddy

" Tapasztalat: Csak klímával nem szerencsés fűteni. Ha minuszba megy a kinti hőfok, nyűgös lesz vele az élet, főleg ha köd is van. Úgy le tud fagyni a kültéri, hogy olyan lesz mint egy eszkimókunyhó. Arról meg nem is beszélve, ha tovább hízik a jég, már nem képes kellően leolvasztani és idővel a ventillátor is beleér, amitől megáll, tönremegy (tapasztalat). Hiába van benne tálcafűtés, a gyenge 60-70 W-os fűtőszál nem képes teljesen kiolvasztani. Az idei tél (2019-2020) szerencsére eddig még elég enyhe és mégis nyűg volt a ködös minusz 2-3 fokban. Kérdem, mi lesz ha beköszönt egy igazi kemény tél? Ezek a "levegő-levegő" elven működő készülékek nem képesek majd kiszolgálni az épület hőveszteségének a pótlását. Maradjon meg átmeneti időszakban, mint kisegítő fűtés és ne eröltessük tovább. Haggyuk meg annak, amire valójában kitalálták, HŰTÉSRE! "

2020.02.09. 16:26, Vasárnap

Varga László

" Tisztelt Cikkíró! Elfelejtette kihangsúlyozni, hogy egy inverteres split klíma, amelnyek kb 4 a COP-je, azaz 1kw áramból 4kw hőt képes termelni. Ezt viszont kb 7-8 fokos kinti hőmérséklet esetén tudja csak teljesíteni. 0 fokon vagy alatta a hatákonyság drasztikusan romlik. Ergo simán előfordulhat, hogy egy 3.5kw teljesítményű klíma képtelen lesz melegen tartani egy jól szigetelt 20-30 négyzetméteres helyiséget sem ha kint -5 fok van... Vagyis nem árt jócskán túlméretezni a klímát ha fútésre tervezik használni. Azt is jó lett volna megemlíteni, hogy ilyenkor ezek a klímák bizony jégtelenítenek is, kinti páratartalomtól függően. Ilyenkor hangosabbak jóval, ez a művelet több percig is eltarthat és természetesen ez idő alatt nem melegítenek. Akár 20 percenként is jégteleníthetnek, tovább csökkentve a fütést. "

2018.08.30. 21:59, Csütörtök

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :