Keres

Mire is jó egy párátlanító?

A párátlanító felépítése, működése

 

A párátlanító olyan kémiai, elektromos vagy egyéb módon működő háztartási vagy ipari berendezés, amelynek célja, hogy csökkentse a levegő páratartalmát. Az elektromos berendezések - amelyek cikkünk tárgyát képezik – általában kiüríthető vízgyűjtő tartállyal rendelkeznek és csatlakoztathatóak a szennyvízhálózathoz is, továbbá rendelkeznek porszűrővel és elektronikus szabályzórendszerrel is.

           

 

Rengeteg okból alkalmazhatunk páramentesítő berendezéseket:

 

  • - Nedves helyeken vagy gyakori páralecsapódás esetében. Ilyenek lehetnek bizonyos falak, az ablakok vagy a pincék.
  • - Kellemetlen, dohos szag eltüntetésére.
  • - A komfortérzet javítása érdekében például hálószobában, nappaliban, irodában.
  • - Konyhában, hogy a főzés és sütés közben keletkező nedvességtől és illatoktól megszabaduljunk.
  • - Olyan lakás esetében, ahol a szellőztetéssel nem tudjuk kellően csökkenteni a beltéri levegő páratartalmát.
  • - Esős, nyirkos időben, amikor még jól szellőző lakásban is bennreked a nedvesség.
  • - Beázás vagy csőtörés esetén, ha a berendezés beitta a kellemetlen illatokat.
  • - Egészségügyi okokból, mint például penész vagy asztma esetében. Fontos tudni, hogy bár a párátlanító berendezések kiválóan használhatóak a penész ellen, magát a penészgombát nem szabad kiszárítani ilyen berendezéssel. A páramentesítő készülék üzembe helyezése előtt el kell távolítani a penészt az adott felületről, utána pedig alaposan ki kell szellőztetnünk a légteret. A penész kiszáradása során olyan szennyező anyagok kerülhetnek a levegőbe, amelyek súlyos egészségügyi panaszokat okozhatnak, így a párátlanítót csak az újbóli megjelenés megakadályozására szabad használni!
  • - Uszodában, mosodában, üzemben és ehhez hasonló helyeken.

 


 

Amit tudni érdemes a páramentesítő készülékek kapcsán

 

Egy párátlanító berendezés megfelelően szellőző beltér esetében több helyiségre is alkalmazható, de  erről érdemes szakemberrel egyeztetni. Az elektromos páramentesítőkben található egy hőcserélő rendszer és egy ventilátor. Ez a ventilátor beszívja a nedves levegőt és továbbítja azt a hőcserélőre rendszerre, amelynek az a feladata, hogy lehűtse ezt a levegőt egy olyan hőmérsékletre, amelyen lecsapódhat a pára. A víz bekerül a készülék tartályába, a szárított levegő pedig továbbhalad a beépített filter felé, amely kiszűri a baktériumokat, szöszt, port és egyéb szennyező anyagokat. Mielőtt a levegő távozik a rendszerből, a készülék visszamelegíti azt, hogy ne befolyásolja a helyiség hőmérsékletét. Amikor a páramentesítő berendezés tartálya megtelik, automatikusan leáll, hogy el lehessen távolítani az összegyűlt folyadékot. A párátlanításból származó folyadékot nem szabad ivóvízként vagy fürdésre felhasználni, mivel tartalmazhat egészségre káros anyagokat is. Ha a készüléket szennyvízhálózatra csatlakoztattuk, az ürítés automatikusan történik meg.

 

párátlanító készülék, páramentesítő berendezés

 

Teljesítmény és felhasználás

 

A párátlanító készülékek teljesítményét a gyártók 30 fokos hőmérséklethez és 80%-os páratartalomhoz viszonyítva adják meg. Egy átlagos háztartási készülék párakivonási kapacitása 20 liter, ami körülbelül 100 légköbmétert tud mentesíteni a nedvességtől. Az ipari felhasználásra, vagy uszodákba és hasonló, magas páratartalmú légtérrel bíró helyekre szánt berendezések teljesítménye ennél jóval nagyobb lehet. Léteznek hordozható és helyhez kötött páramentesítő készülékek is.

Páramentesítőt keres? Kattintson ide ajánlónkhoz!

  • 2017.09.27., Szerda
  • 6204

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :