Keres

Miért jó az inverteres klíma?

Az inverteres klíma előnyeiről és hasznáról

Manapság a leggyakoribb kifejezés, ha az ember a split légkodnit szeretne vásárolni, hogy “inverteres”. (Csak emlékeztetőül: a split klíma egy kültéri és egy vagy több beltéri egységgel rendelkező, mindenféle formában és árban kapható rögzített helyű készülék.) De mit is jelent az, hogy inverteres klíma? Jó az Önnek? Mik az előnyei?

Olvassa el kapcsolódó cikkünket is!

 

Mi az az inverteres klímaberendezés?

 

Az inverteres klímaberendezés lényege, hogy dinamikus szabályzórendszerének és szenzorainak köszönhetően a korábbi technológiával készült légkondikkal ellentétben nem a kompresszor egyszerű ki- és bekapcsolásával, hanem a viszonyoknak megfelelő teljesítmény leadásával változtatja a megadott légtér hőmérsékletét. 

Egyszerűsítve (hűtés esetén):

  1. 1) beállítunk egy hőmérsékletet a klímán
  2. 2) a szoba hőmérséklete kezdi elérni azt, vagy afölé megy
  3. 3) a klíma ezt érzékelési és elkezdi csökkenteni a hőmérsékletet
  4. 4) amint megközelíti az általunk megadott hőmérsékletet, csökkenti a kompresszor hűtőteljesítményét és fenntartja a szoba hőmérsékletét általában 1-2 Celsius fokos tartományon belüli pontossággal

Fűtés esetén egyszerűen ennek a folyamatnak az ellentettjét kell elképzelni.

 

Hogyan működik az inverteres klíma?

 

Az inverter lényegében egy olyan elektromos szabályzóeszköz, amely a klíma keringetésért felelős kompresszorának fordulatszámát változtatja dinamikus módon. A korábbi technológiánál a kompresszor bekapcsolt, a légtér elérte a kívánt hőmérsékletet, majd lekapcsolt. Ez a megoldás azonban nem adott túl sok komfortérzetet, ráadásul nem is volt túlságosan gazdaságos, így megszülettek a folyamatos hőmérséklet fenntartására alkalmas, környezetbarátabb működésű inverterek. Áruk csökkenésével és a technológia terjedésével teljes mértékben ki is szorították a piacról a régebbi, ON-OFF elven működő berendezéseket. 

inverteres klíma kényelem

Miért jó az inverteres klíma?

 

Az inverteres klímának csak előnyei vannak a korábbi technológiákkal szemben. Az elsődleges pozitívuma az összehasonlíthatatlanul jobb komfortérzet, amelyet a korábbi technológiákkal szemben tud nyújtani. Folyamatos és dinamikus működésének köszönhetően az inverterrel rendelkező hűtő-fűtő berendezések sokkal kevésbé érezhető légáramlatot adnak (tehát búcsút lehet mondani a jeges viharhoz hasonló huzatnak), ráadásul mivel az idő legnagyobb részében a rendszer jóval a maximális hatásfoka alatt működik, sokkal halkabb is. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az “árnyékban negyvenötfokos”  időszakban természetes állapotúra hűtött szobapingvinjeink mellett nem lesz nagy hangja az eszköznek, de a jobb minőségű típusoknál nem kell komolyabb zajszennyezéssel számolnunk az átlagos működés közben. Itt természetesen figyelembe kell venni a klímaberendezés névleges és maximális teljesítményét: a névlegest hosszú távon tudja teljesíteni, a maximálist viszont csak rövid ideig tudja biztosítani az eszköz.

A folyamatos és állandóan szabályzott működésnek köszönhetően a klímaberendezés sokkal kisebb mértékben terheli meg az elektromos hálózatot, mint az ON-OFF elvű rendszerek. Ezen tulajdonsága miatt olyan helyekre is lehet klímát telepíteni, ahol korábban az impulzusszerű komoly terhelést adó berendezések szóba sem jöhettek.

Az inverteres klímaberendezések további előnye, hogy nagy hőmérsékleti tartományban képesek üzemelni. Nem ritka, hogy egy berendezés akár -20 fokban is gazdaságos működést tud produkálni, ami bizony fűtés szempontjából hasznos dolog!

 

Hogyan lesz nekem ebből hasznom?

 

A komfortérzetre vonatkozó dolgok valójában egészségügyi szempontból sem mellékesek. A zúgó, zajos klímaberendezés csökkentheti a koncentrációs képességet, vagy bágyadt, kellemetlen érzetet kelthet, esetleg fejfájás okozhat. Ez utóbbi a szobát hirtelen átjáró hideg vagy meleg légáramlattól is előjöhet, ráadásul ez még az izületeknek sem igazán tesz jót. 

Az inverteres klímák további előnye, hogy nem csupán az elektromos hálózatot, hanem tulajdonosuk pénztárcáját is kímélik. Megfelelően belőtt teljesítmény esetén az adott légtér hűtéséhez a készülék erőforrásainak csak kisebb részét használja ki, amelynek köszönhetően sokkal kevesebbet is fogyaszt, mint maximális fordulatszámmal pörgetve.

inverteres klíma hatásfok

  • 2018.03.11., Vasárnap
  • 5929

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :