Keres

Klímaberendezések hatása a környezetre?

Miért is fontos az energiatakarékosság?

 

A környezetvédelmi előírások időről-időre egyre szigorodnak, s nincs ez másként akkor sem, ha klímaberendezések választásáról van szó. Az Európai Unióban 2010-től szűkült a használható hűtőközegek választéka, így ma már szigorúan szabályozott, hogy milyen típusokat alkalmazhatnak a gyártók. A klímatechnika hőhordozóként úgynevezett halogénezett szénhidrogéneket, vagyis freonokat használ. Korábban az R-11 és az R-12 voltak elterjedtek, ezek ma már nem kaphatóak, helyettük olyan hosszú távon is környezetbarát megoldások kerültek alkalmazásra, amelyek nem károsítják a környezetet.

Ha környezetvédelemről van szó, akkor mindenképpen szót érdemel az energiafelhasználás. Külföldön egyre több ingatlan esetében választanak olyan rendszereket, melyek megújuló energiahordozókat, például a napfényt használják fel az elektromos áram előállítására. Az önfenntartó rendszerek napjainkban minden korábbinál népszerűbbek, ám ezeket hazánkban sajnos még csak kevés otthon esetében használják. A napkollektorok azonban már nálunk is ismertek és elterjedtek. A klímahasználat során folyamatos áramfelhasználás történik, ezért korántsem mindegy, hogy milyen márkára esik a választás.

 

 

 

Fókuszban az inverteres klímaberendezések 

 

Az inverteres klímaberendezések napjainkban a leginkább keresettek, hiszen energiatakarékosan szolgálják a kellemes belső mikroklíma megteremtését. Ugyan nem kapcsolnak ki és be, mint a hagyományos on/off készülékek, de a helyiség pillanatnyi hőmérséklete alapján szabályozzák működésüket, és így jelentősen kevesebbet fogyasztanak. Az inverter szabályozza a kompresszor sebességét, aminek köszönhetően a hőmérsékletváltozás függvényében alacsonyabb lesz a teljesítmény és így a fogyasztás is. A rendszer kifogástalanul reagál a hőmérsékletre és a beállított értéknek megfelelően tartja a helyiség levegőjét.

 

 

Az inverteres készülékek további nagy előnye, hogy A vagy A+ energiaosztályba sorolhatóak, így más típusokkal összehasonlítva akár harminc százalékkal kevesebbet fogyasztanak. Teljesítményüknek köszönhetően gyorsan lehűtik a helyiséget és kiváló hőérzetet biztosítanak. Ezek a klímaberendezések indulásukkor is kisebb fordulatszámon üzemelnek, tehát e tekintetben is messze felülmúlják a hagyományos készülékeket.

 

Takarékosság a fűtési szezonban

 

Ugyan a klímákra rendszerint a nyári hónapok tikkasztó forróságával kapcsolatban szoktunk gondolni, de érdemes tisztában lenni azzal is, hogy az inverteres klímaberendezés akár mínusz 10-20 fokig is eredményesen használható. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sok más fűtési módszernél energiatakarékosabban lehet segítségével felfűteni a lakást, így nem csak az átmeneti hónapokban, de akár télen is remek választásnak bizonyulnak.

A hőszivattyúk elvén működő klímaberendezések a környezetvédő szervezetek által is elfogadottak, hiszen esetükben nem hőtermelésről, csak a hő szállításáról van szó. Ha tehát hűtésre használjuk a készülékeket, akkor a beltérből elvonják a hőt és kintre továbbítják azt. Más energiahordozókkal összehasonlítva károsanyag-kibocsátásuk és szén-dioxid termelésük minimális, így a környezetvédelmi szempontoknak is megfelelnek.

Napjainkban, amikor egyre több szó esik a fenntartható fejlődésről, nem mindegy, milyen készülékeket használunk a mindennapokban. Az energiatakarékos inverteres klímaberendezés segítségével minimalizálható a felhasznált elektromos áram, így sokat tehetünk azért, hogy az utánunk következő nemzedékeknek is jusson majd energia, s nekünk se kelljen lemondanunk a klíma használatáról sem télen, sem nyáron.

 

  • 2017.12.17., Vasárnap
  • 4174

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :