Keres

Télen a klíma kültérije sokszor lefagy?

Télen a klíma kültérije sokszor lefagy? Avagy mi is az a leolvasztás?


A napjainkban kapható klíma fajták szinte már kivétel nélkül bírnak fűtési funkcióval is. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy ha fűtésre is szeretnénk majd leendő készülékünket használni, akkor annak megválasztásánál erre is oda kell figyelni.

A klíma fűtés kapcsán nem csak a készülék minősége bír jelentőséggel ekkor, hanem teljesítménye és elhelyezése szintén. A tapasztalatok azt mutatják, hogy havi több ezer forintot spórolhatunk meg azzal, ha a klímaberendezés mellett tesszük le a voksot a hideg időszakban is.

 

 

 

 

Inverteres klíma a meleg otthon szolgálatában

 

A korábban népszerű on-off klímákat csak akkor érdemes fűtésre használni, ha kint még enyhe idő uralkodik. Ennek oka nem más, mint az, hogy ezek a klíma típusok fagypont közelében már nem tudnak rendeltetésszerűen működni. De akkor mégis milyen fajták bizonyulnak jó választásnak fűtésre? A kiváló hatásfokkal rendelkező, korszerű inverteres klímák e tekintetben garantáltan beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. Ha sikerül jól választani, akkor elérhető a kiváló hatásfok és az üzembiztosság akár -10, -20 fokig is. Lehetőség van az úgynevezett temporálásra is, ez főként akkor javasolt, ha egy helyiségben körülbelül 8-10 fok környékén szeretnénk tartani a hőmérsékletet a megszokott 16 és 30 közötti helyett.

 

Fűtés üzemmód és amit tudni érdemes róla

 

Amikor a klíma hűt, akkor a helyiség levegőjéből von el hőt, és azt adja le a külső környezetnek. Fűtés esetén ez éppen fordítva történik. Ilyenkor a kültérinél képződik kondenzvíz, vagyis a páralecsapódás az egység hőcserélőjén történik. Amennyiben a hőmérséklet fagypont közeli, vagy az alatti, akkor a pára ráfagy a hőcserélőre és ott jég képződik. Ekkor beszélhetünk a kültéri lefagyásáról, ami akadályozza a levegő szabad áramlását. A korszerű gépek ez ellen természetesen már védekeznek, mégpedig az automatikus leolvasztás funkcióval. Ez azzal jár együtt, hogy a fűtés ilyenkor kis időre szünetel és a klíma megfordítja a hidegben alkalmazott folyamatokat, vagyis a jeget felmelegíti. Amint ezt a folyamatot befejezte, automatikusan ismét fűteni kezd.

Ha már a klíma beszerelése alkalmával is tudjuk, hogy fűtésre is fogjuk alkalmazni azt, akkor hasznos lehet fűtőszálat, vagy úgynevezett leolvasztó fűtést alkalmazni. Ez arra jó, hogy az újra megfagyott kondenzvíz ne öltsön akkora méreteket, ami az elvezető csövet eldugítaná. A fűtőszál kapcsolása kivitelezhető termosztáttal, de a kézi módszer is egyfajta megoldást jelenthet.

 

 

A klíma fűtés előnyei

 

Napjainkban egyre többen választják a klíma fűtés lehetőségét hiszen remek megoldást kínál a helyiségek melegítésére. Nincsen égéstermék és nem kell olyan veszélyes melléktermékektől sem tartani, mint amilyen például a szénmonoxid. A klíma által alkalmazott hűtőközeg teljesen hermetikusan el van zárva. Pontosan be lehet állítani a minimum és maximum hőmérsékletet, és ami ezen felül nem elhanyagolható szempont, az a levegőszűrés. A helyiségek levegőjében megtalálható baktériumoktól, vírusoktól és a pollenektől is megszabadulhatunk a klíma használatával, mely egyébként hűtésre, párátlanításra is remek választás. Kattintson ide, ha konkrét hűtő fűtő klíma típust keres!

A számos előny mellett egyetlen hátránya a már említett lefagyás, valamint az ez ellen alkalmazott fűtőszál használatával járó áramfogyasztás. A tapasztalatok szerint azonban még így is messze meghaladják előnyei ezeket a hátulütőket, s több más fűtési módszerrel összehasonlítva takarékosabb megoldásnak bizonyulhat.

 

 

  • 2017.11.30., Csütörtök
  • 22420

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :