Keres

Kánikula, hőség, tartósan meleg idő, EB, EURO2020, izgalmak – de hogyan tegyük ezt elviselhetővé?

A magyar nyelv csodálatos, szakrális és egyik sajátossága, hogy ezerféleképpen fejezhetjük ki, ha kutyául érezzük magunkat a meleg idő vagy focicsapatunk eredménye miatt.

hőség testileg, lelkileg, szellemileg egyaránt megterhelő mindenki számára. 

Előzd meg a hőgutát!                

Cikkünk írásakor épp életbe lépett a vörös, azaz a legmagasabb fokú hőségriasztás. Ezt akkor rendeli el az országos tisztifőorvos, amikor három napon keresztül meghaladja a napi átlaghőmérséklet a 27°C fokot.

Az utóbbi néhány évben megúsztuk a többhetes kánikulákat, annak ellenére, hogy a 2018-as volt az elmúlt 100 év legmelegebb éve. Nyaranta forróságban volt ugyan részünk, de csak néhány napra, majd jöttek a felfrissülést hozó záporok, hidegfrontok. 
 

Idén nyáron a meleg „ránk rúgta az ajtót”. Június első hetében még fűtöttünk, a hónap közepén pedig már a TV kapcsolója mellett, a klíma távirányítója után is nyúlt, aki tehette. Az előrejelzések szerint, a 2016-oshoz hasonló tartós hőséggel számolhatunk, amikor éjjelente sem várhatjuk a megváltó hűs levegőt. A későn jött nyár miatt, akár októberig is maradhat a rekord hőmérsékleteket is megdöntő idő.
 

Milyen hatással van a szervezetünkre és mire ügyeljünk a kánikulában?

Mivel az éppen futó UEFA Európa Bajnokság zajlik, így nagyon fontosnak véljük, hogy igyunk eleget! Lehetőleg vizet, izotóniás italt! A hidratálás elengedhetetlen és szükséges. Ugyan a hőség iránti tolerancia egyénfüggő, a szélsőséges időjárás viszont mindig magasabb kockázatot jelent a kisgyermekek és az idősebbek számára. A szervezet anyagcsere-folyamatai még az egészséges embereknél is felborulhatnak, amikor az időjárás hosszú távon megterheli. Pláne, ha kedvenc csapatunk kihagy egy remek helyzetet. A meleg hatására kitágulnak az erek, ez a szívet fokozott munkára ösztönzi. Emiatt növekszik a szívinfarktus és az embólia kockázata, erősödik a gyulladási hajlam. A fokozottabb izzadás miatt folyadékot és fontos elektrolitokat veszítünk. Az idegrendszert is összezavarja a kánikula, ingerlékenyebbé válunk, alvás- és koncentrációs zavarok jelentkeznek, amely hátrányosan hat ránk a munkában és a közlekedésben egyaránt. Alapvetően kimerít minket, fejetetejére állítja közérzetünket és a mindennapjainkat a tartós forróság.


Mégis, hogyan védekezhetünk ellene? 

Nem biztos, hogy a szerencsejáték a legaktuálisabb formája, a vérnyomásunk és testhőnk féken tartásának és valljuk be, manapság nem tudjuk és nem is akarjuk elkerülni a klímával való találkozást.

Használjuk otthon, az autóban, a munkahelyen, érezzük a bevásárlóközpontokban és még megannyi helyen. Tény, hogy egy hűvösebb helyiségben jobban lehet koncentrálni a meccsekre, hatékonyabbá válik a munkavégzés is, javul a teljesítményünk, pihentetőbb az alvásunk. Mindezek hatására a közérzetünk helyre áll, így nyugodtan tervezhetünk a nyárra. 

Tehát, azt javasoljuk, hogy vonuljunk egy hűs, kellemesen klimatizált helyszínre.     

Legyen ez a hely az otthonunk! 

Az év legmelegebb és a leghosszabb hőhullámokat tartalmazó időszaka még hátra van. A sokéves átlag alapján július végére, augusztus elejére várható a tetőzése. Ezzel párhuzamban, csoportkörök után, 8-ad és 4-ed döntők, majd nyár közepére a minden szempontból a legerősebb hatásokat kell elviseljük. Legyen az kedvenc csapatunk eredménye vagy a Nap perzselő ereje. Gondolkodj előre és cselekedj még időben, kérd szakembereinktől az áhított, hűvösséget árasztó lehetőségek bármelyikét!


Kövess minket Facebook oldalunkon, csatlakozz a Klímás kérdések és válaszok - klimaTIPP.hu csoporthoz és iratkozzon fel körlevelünkre, hogy értékes tudással és nyereményekkel gazdagodj. 

Ha tetszett a cikk értékeld a csillagokkal és hagyj egy kommentet a részünkre. Segítsd munkánkat azzal, hogy megosztod velünk véleményed.

Ha kérdésed, vagy javaslatod van, lépj kapcsolatba velünk e-mailben. 

  • 2021.06.23., Szerda
  • 3240

Címkék

Korábbi vélemények - 1

sumitihomelen

" We offer loans at affordable interest rates from 2% for personal loans and business loans with flexible repayment terms of up to 25 years. For more information about this offer please (WhatsApp) number +918131026914 sumitihomelend@gmail.com Mr. Damian Sumiti for more information if you are seriously interested "

2023.10.17. 16:16, Kedd

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :