Keres

Mi az a parapet klímaberendezés?

A klímaberendezés kapcsán a legtöbben a népszerű oldalfali split kialakítású berendezésekre asszociálnak, azonban sok olyan helyzet van, amikor az ilyen típusok nem alkalmazhatóak. Ha sem a mennyezetre, sem fejmagasságban a falra nem szerelhető klímaberendezés és egy mozgatható megoldás teljesítménye sem elegendő, jó alternatívát jelenthetnek a parapet kialakítású szerkezetek.


Mi az a split klímaberendezés?

A split klímaberendezések a lakossági és a kereskedelmi/ipari célú piacon is megtalálható légkondicionáló eszközök, amelyek két vagy több egységből állnak. Mindig rendelkeznek egy nagyobb kültéri egységgel, illetve egy vagy több kisebb beltérivel. Ha egy beltéri egységük van, akkor monosplit, ha több, akkor multisplit klímának nevezik őket. Az egységeket a hőcserélő rendszer csövei kötik össze.

A split klímaberendezések közül a legnépszerűbbek az oldalfalra felszerelhető beltéri egységgel ellátott példányok, de gyakoriak az alternatív megoldások is, mint például a kazettás vagy légcsatornás változatok, vagy a parapet kialakítású készülékek.


Mi az az inverteres klíma?

Az európai piacon kapható split légkondik mind úgynevezett “inverteres” klímaberendezések. Az inverter egy olyan eszköz, amely segítségével a klímaberendezés adaptív módon képes a hőmérséklet változtatására: nem csupán ki és bekapcsoláson alapul a működése (mint a régi ON-OFF klímák esetében), hanem a visszacsatolásos szabályzáson. Megfelelően kiválasztott teljesítményű típus esetén nem kell száz százalékos hatásfokkal üzemelnie, így halkabb és gazdaságosabb működést tud nyújtani.
Tegyük fel azt, hogy 25 fokot szeretnénk a szobában! Egyre melegebbé válik a levegő a helyiségben, a klíma ezt pedig érzékeli: egy bizonyos ponton elkezd hűteni (és valószínűleg alacsony hatásfokon üzemelve) stabilizálja a hőmérsékletet 25 fok körül. Ha a kinti hőmérséklet sokkal magasabb a bentinél, akkor folyamatos üzemre áll be. Állandó készenléti üzemmódjának és intelligens szabályzásának köszönhetően sokkal kiegyensúlyozottabban működik a korábbi változatoknál, ráadásul a hűtés (esetleg fűtés) elkezdésekor nem terheli meg annyira az elektromos hálózatot, mint az ON-OFF klímák.


Mi az a parapet klíma?

A parapet kialakítású készülékek kültéri egysége ugyanolyan, mint a hétköznapi split klímáké, beltéri egységüket viszont a padlóhoz közel a falra, vagy vízszintesen a mennyezetre szerelik fel.
Leginkább irodában, vagy ipari/kereskedelmi körülmények között találkozhatunk velük, de előfordul a háztartásokban is. Gyakran változtatható, hogy milyen irányba áramoltatják a levegőt és sok típusuk képes hatékony fűtésre is, amivel sokat spórolhat a fenntartójuk.
A parapet klímák általában nagyobb teljesítményűek az oldalfali társaiknál, amely megjelenik fizikai méretüket és árukat tekintve is. Ha ilyen klímát szeretnénk vásárolni, akkor fél millió forintnál biztosan többet fogunk költeni rá. 
Számos népszerű márka található meg a hazai piacon Gree, Midea, LG, Fujitsu, Daikin, Mitsubishi. Termékeik teljesítménye és felszereltsége kapcsán széles választék áll a vásárlók rendelkezésére.


Konzol vagy console klímák

A konzol vagy console klímák sokban hasonlítanak a parapet légkondikra, azonban padlón álló kialakítással készülnek, tehát saját lábaik vannak és nem a falra rögzítik őket. Nem rendelkeznek mennyezetre szerelhető változattal.

  • 2019.05.13., Hétfő
  • 9991

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :