Keres

Klíma fűtés fogyasztása a központi fűtéssel szemben

A klímaberendezéssel történő fűtés ma még nem elterjedt, habár jó ideje működő megoldás már. A klíma fűtés gondolata azonban még kételyeket szül a fejekben. Írásunkban érthetően összefoglaljuk a tudnivalókat ezen fűtési technológiát illetően, mind a fogyasztás, mind pedig gyakorlati működést érintően.
Elsőként azt érdemes megérteni, hogy a klímával történő fűtés megértéséhez kicsit el kell vonatkoztatni a fűtéssel kapcsolatos berögződésektől.


Alapvető különbségek a klímával való fűtés és a hagyományos fűtési technikák között

Amikor a hagyományos fűtési technikákra gondolunk, általában az jut eszünkbe, hogy magát a fűtőtestet kell felforrósítani. A hőmérséklet emelését így a fűtőtest hőenergiájának leadásával emeljük, magyarul minél forróbb a radiátor, annál melegebb lesz odabent.
Hagyományos fűtés esetében azonban fennáll az a probléma, hogy éjszaka például nem feltétlenül teszünk a tűzre. Tehát a magasabb hőmérséklettel ezt a lehűlést kompenzáljuk.
Ha klímával fűtünk akkor, azonban nincs szükség arra, hogy “bedurrantsuk” a kazánt, hiszen a berendezés folyamatosan fenntartja a hőmérsékletet. Így akár egy 20-25 fokos állandó légmozgás is képes meleget teremteni otthonunkban.
A klímaberendezés pedig pont ezt csinálja. Nem hideg tehát a levegő ami a légkondiból áramlik, de nincs is szükség a lehűlés kompenzálására, mivel folyamatosan üzemel. Ebből adódóan jóval kisebb energia felhasználással is fenn lehet tartani a hőmérsékletet. 


Drágul a tűzifa 

A tűzifa drasztikus dráguláson esett át az elmúlt években. A legtöbb tűzép sorra számol be arról, hogy a fűtési szezonokban egyszerűen nem kapnak megfelelő mennyiségű tüzelőanyagot. Mindez jelentő áremelkedést indukál, ami fájdalmas pontja lehet egy központi fűtésre berendezkedett családnak. 
Érdemes elgondolkodni tehát nemcsak azon, hogy kiegészítő megoldásként technológiát váltunk, de akár a teljes váltás is megtérülő megoldás lehet.


Mindenhol megéri klímával fűteni?

Ezt azért nehéz így megmondani. Leginkább az lehet befolyással a megtérülésre, hogy milyen szigeteléssel bír az épület, amit fűtünk. Egy rosszul szigetelt családi ház esetében, ahol a nyílászáróknál folyamatosan szökik a levegő, illetve a falak is folyamatosan húzzák vissza a hőmérő higanyszálát, érdemes szakértő segítségét kérni.
Alapesetben a klíma inkább arra alkalmas, hogy fenntartsa a már elér hőmérsékletet. Tehát egy extrém hideg időszakban nemcsak többe fog kerülni a fűtés, de nem lesz túl melegünk sem.
Azonban ha az épület energetikai jellemzői jók, és itt kifejezetten a hőmegtartási képességekre gondolok, igenis érdemes elgondolkdni a költségcsökkentés miatt is a klímával történő fűtés bevezetésén.


Energiaköltségek alakulása H tarifával

Klímával történő fűtés esetében az elektromos áram költségei lesznek a számottevőek. Szerencsére létezik a hazai energia szolgáltatásban egy úgynevezett H tarifa elnevezésű díjszámítási mód.
Amennyiben a választott klímaberendezések bizonyos jellemzői (pl. SCOP érték) megfelelő mértékű, élhetünk is a H tarifa által nyújtott előnyökkel. Ebben kérheti szakértőink segítségét!


Mi pontosan a H tarifa?

A H-tarifa egy a csak fűtési szezonban igénybe vehető díjszámítási mód. Célja hogy az energiahatékony fűtési megoldások áramigényét csökkentse.
 

  • 2019.05.17., Péntek
  • 4084

Címkék

Korábbi vélemények - 1

Molnár Gábor

" Az rendben van, hogy rosszul szigetelt épületbe nem való (mint ahogy semmilyen fűtés sem való), de az én tapasztalataim sesújtóak. A konyha-nappaliba nem volt fűtőtest, így hosszas utánanézést követően a klíma mellett döntöttünk. Nagy körültekintéssel választottunk ki egy fűtésre is optimalizált HIsense SE 3,5kW-os klímát, amelynek SCOP-értéke 4,6. Nagyon élveztük a meleget, amit csinál, egy szuper készülék amúgy. Ám amikor egy nap után ránéztem a villanyórára, földbe gyökerezett a lábam. Ez a klíma kb. 2 kW-ot eszik meg egyetlen óra alatt, ami mondjuk 24 órás működés esetén 48 kW, könnyedén ki lehet számolni, hogy ez egy átlagos, 30 napos téli hónapban megközelíti az 1500 kW áramot!!!! Az eddigi 10 000 Ft-os villanyszámla egyszer csak 70 000 Ft-ra nőne. És ez egyetlen helyiség fűtése az 5 közül (27nm). Az nyilvánvaló volt, hogy ha nincs jó szigetelés, többet fog fogyasztani a klíma, tudatában voltam, hogy megduplázza, esetleg megtriplázza majd a fogyasztást. Na de hogy önmagában elvigyen 1500 kW-ot egyetlen hónapban! Már nagyon sajnálom, hogy nem döntöttem inkább egy konvektor beépítése mellett (a többi helyiségben az van), az a legrosszabb szigetelés mellett is kb. 100 m3-t evett volna meg, ami nagyjából 10-12 ezer forint havi költség. Nem 60 ezer.... Nagyon nagyot csalódtam, azt hittem, azért ez a technika nem itt tart. A klímaszerelők (persze csak ők) nagy elánnal ajánlják. Hát én fűtésre senkinek nem ajánlom a klímát. Talán majd 10-20 év múlva, mikor már valóban ott tart a technika. Mert most még nem tart ott... "

2022.01.20. 07:49, Csütörtök

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :