Keres

Klíma fűtés fogyasztása a központi fűtéssel szemben

A klímaberendezéssel történő fűtés ma még nem elterjedt, habár jó ideje működő megoldás már. A klíma fűtés gondolata azonban még kételyeket szül a fejekben. Írásunkban érthetően összefoglaljuk a tudnivalókat ezen fűtési technológiát illetően, mind a fogyasztás, mind pedig gyakorlati működést érintően.
Elsőként azt érdemes megérteni, hogy a klímával történő fűtés megértéséhez kicsit el kell vonatkoztatni a fűtéssel kapcsolatos berögződésektől.


Alapvető különbségek a klímával való fűtés és a hagyományos fűtési technikák között

Amikor a hagyományos fűtési technikákra gondolunk, általában az jut eszünkbe, hogy magát a fűtőtestet kell felforrósítani. A hőmérséklet emelését így a fűtőtest hőenergiájának leadásával emeljük, magyarul minél forróbb a radiátor, annál melegebb lesz odabent.
Hagyományos fűtés esetében azonban fennáll az a probléma, hogy éjszaka például nem feltétlenül teszünk a tűzre. Tehát a magasabb hőmérséklettel ezt a lehűlést kompenzáljuk.
Ha klímával fűtünk akkor, azonban nincs szükség arra, hogy “bedurrantsuk” a kazánt, hiszen a berendezés folyamatosan fenntartja a hőmérsékletet. Így akár egy 20-25 fokos állandó légmozgás is képes meleget teremteni otthonunkban.
A klímaberendezés pedig pont ezt csinálja. Nem hideg tehát a levegő ami a légkondiból áramlik, de nincs is szükség a lehűlés kompenzálására, mivel folyamatosan üzemel. Ebből adódóan jóval kisebb energia felhasználással is fenn lehet tartani a hőmérsékletet. 


Drágul a tűzifa 

A tűzifa drasztikus dráguláson esett át az elmúlt években. A legtöbb tűzép sorra számol be arról, hogy a fűtési szezonokban egyszerűen nem kapnak megfelelő mennyiségű tüzelőanyagot. Mindez jelentő áremelkedést indukál, ami fájdalmas pontja lehet egy központi fűtésre berendezkedett családnak. 
Érdemes elgondolkodni tehát nemcsak azon, hogy kiegészítő megoldásként technológiát váltunk, de akár a teljes váltás is megtérülő megoldás lehet.


Mindenhol megéri klímával fűteni?

Ezt azért nehéz így megmondani. Leginkább az lehet befolyással a megtérülésre, hogy milyen szigeteléssel bír az épület, amit fűtünk. Egy rosszul szigetelt családi ház esetében, ahol a nyílászáróknál folyamatosan szökik a levegő, illetve a falak is folyamatosan húzzák vissza a hőmérő higanyszálát, érdemes szakértő segítségét kérni.
Alapesetben a klíma inkább arra alkalmas, hogy fenntartsa a már elér hőmérsékletet. Tehát egy extrém hideg időszakban nemcsak többe fog kerülni a fűtés, de nem lesz túl melegünk sem.
Azonban ha az épület energetikai jellemzői jók, és itt kifejezetten a hőmegtartási képességekre gondolok, igenis érdemes elgondolkdni a költségcsökkentés miatt is a klímával történő fűtés bevezetésén.


Energiaköltségek alakulása H tarifával

Klímával történő fűtés esetében az elektromos áram költségei lesznek a számottevőek. Szerencsére létezik a hazai energia szolgáltatásban egy úgynevezett H tarifa elnevezésű díjszámítási mód.
Amennyiben a választott klímaberendezések bizonyos jellemzői (pl. SCOP érték) megfelelő mértékű, élhetünk is a H tarifa által nyújtott előnyökkel. Ebben kérheti szakértőink segítségét!


Mi pontosan a H tarifa?

A H-tarifa egy a csak fűtési szezonban igénybe vehető díjszámítási mód. Célja hogy az energiahatékony fűtési megoldások áramigényét csökkentse.
 

  • 2019.05.17., Péntek
  • 2858

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :