Keres

Az ablak klíma sztori!

Engedjétek meg, hogy elmeséljek egy történetet, a lassan elfeledett ablakklímáról.

Ez az eszköz a ’90évek elején egy kifejezetten bevált, korszerű megoldásnak minősült, azonban mára, kis túlzással, szinte csak mozivásznon, az amerikai filmekben találkozhatunk velük, esetleg még 1-1 irodakonténer oldalán.
 

Kedves, jó barátom elmúlt napokban, csörgött rám egyenesen Amerikából, a lehetőségek hazájából. Inkognitója megőrzése céljából nevezzük most őt találóan Mr. Miaminak. Drága cimborám van olyan szerencsés, hogy Florida állam délkeleti részén, mindennap élvezheti az óceán és végtelenbe nyúló homokos tengerpart nyújtotta látványt és a magas páratartalmú meleg levegőt, a mindig jó kedvű szélesmosolyú emberek társaságában. Na igen, ez elég csábító.
 

Kérdeztem, egészségéről, gyermekeiről, feleségéről, illetve arról, hogyan is megy a vállalkozása, szó szót követett, de feltűnt, ahogyan a telefon túl végén hallhatóan fújtatott… 
 

Gyorsan meg is kérdeztem Tőle, jól vagy Miami? 


Egy pár vicc…  Luke én vagyok az apád :D Vader nagy Úr és társai…, mire azt a választ kaptam, hogy alig várja, hogy haza érjen végre, mert elviselhetetlen az állandó magas páratartalom és bizony ez csak klímával tehető komfortossá. Kérdeztem is, milyen klímája van, hogyan oldja meg ezt a nem mindennapi problémát, mire azt felelte, hogy már központi egység dolgozik az ingatlanban, de nem mindig volt ez így, mert ott bizony 2féle megoldás létezik, ami igazán elterjedt és az évek során bevált.

Egyik általános használatú, ami inkább privát, saját tulajdonú, könnyűszerkezetes házakat lát el. Egy olyan hűtő-fűtő berendezés, ami gyakorlatilag egy hőszivattyúnak vagy mini VRV-nek megfelelő egység. Ez gyakorlatilag a kertben van letelepítve picit távolabb az épülettől és így bekötve az ingatlanba, ezzel szolgáltatva annak, többnyire hűtő, igény esetén fűtő funkcióját.


Másik sokkal jobban elterjedt modell viszont, igen… jól sejtitek, az ún. ablakklíma.

Én is tágra nyílt szemekkel és megnövelt fülkapacitással, hallgattam, ahogyan arról mesélt, ennek milyen kulcsfontosságú szerepe van és ellenben a közhiedelemmel, gyakorlatilag teljesen reneszánszát éli náluk.

7 évvel ezelőtt, amikor kiköltözött párjával, mostanra Mrs. Miamival, bizony Brooklyn kerülete, azaz New York albérletei nem kínáltak hatalmas lehetőségeket számukra. Sem méretileg, sem árában, sem pedig komfort szempontból. Rengeteg erőfeszítés és sok munka, ami az embereket jellemzi. Mindenki dolgozik, teszi a dolgát, de egy jobb munkalehetőségért bizony képesek, az egész családot felpakolni és egy teljesen másik államba költözni, a kedvezőbb életfeltételek miatt. 

Halkan jegyzem ez számunkra felfoghatatlan, hogy ingázó, költözőmadár ként, teljes életet hogyan lehet élni, ott viszont ez a normális vagy megszokott. A költözést, a praktikumot és az igényeket közelítik folyamatosan egymáshoz. Bizony itt nyer értelmet az a hűtődoboz, amit csak az ablakba teszünk és már szolgáltatja is a hideget.

Működési elvét figyelembe véve nem egy ördögtől való dolog, megkapja dug villán az áramot és mindenféle, hűtőköriszerelés nélkül, azonnal egy működő egységük van, ami kínálja a megfelelő hőérzetet és amikor eljön az idő, kistúlzással, de hónuk alá csapják és az új albérletbe, már teszik is a megfelelő helyre.

Tudom, tudom… ahogy Nektek is, nekem is egyből a mobil klíma jutott eszembe, mennyivel ízlésesebb darab, de ezek az albérletek, picik és a klasszikus értelembe vett mobilklíma bizony, hatalmas helyet foglal el, az amúgysem tágas bel térből.
 



 Kövess minket Facebook oldalunkon, csatlakozz a Klímás kérdések és válaszok - klimaTIPP.hu csoporthoz és iratkozzon fel körlevelünkre, hogy értékes tudással és nyereményekkel gazdagodj. 

Ha tetszett a cikk értékeld a csillagokkal és hagyj egy kommentet a részünkre. Segítsd munkánkat azzal, hogy megosztod velünk véleményed.

Ha kérdésed, vagy javaslatod van, lépj kapcsolatba velünk e-mailben. 

  • 2021.02.17., Szerda
  • 2564

Címkék

Korábbi vélemények - 1

v ati

" Amerikában okosan élnek az emberek nem ugy mint europában .Az ablakklíma gyakorlatilag a legjobb hútési mód ami létezik .Az inverteres klimánál százszor jobb .Egyszerűbb konstrukciójú könnyebben javítható olcsobb hútési technológia mint az inverteres klíma . Mellesleg kína manapság is tonnaszámra gyárt ablakklímát: https://www.google.com/search?q=mechanical+window+type+air+conditioner+alibaba&tbm=isch&ved=2ahUKEwjcpKD0nZH5AhVChP0HHb8hBV0Q2-cCegQIABAA&oq=mechanical+window+type+air+conditioner+alibaba&gs_lcp=CgNpbWcQA1CnE1jBKGDWOGgAcAB4AIABgQGIAfcJkgEEMS4xMZgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=vhPdYtzNKMKI9u8Pv8OU6AU&bih=639&biw=1024&client=firefox-b-e Hogy miért? Azért mert az ablakklíma az egy jól bevált hűtési mód. Egyszerű olcsó megbízható konstrukció könnyű beszerelni ,nincs bennük bonyolult elektronikus vezérlés wifi stb ,egyszerűen akár egy hütógépszerelő is képes megjavítani ha valami elromlik benne. "

2022.07.24. 11:45, Vasárnap

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :