Keres

A klíma karbantartásának fontossága és költségei.

Alábbi cikkünkben a légkondícionálók karbantartásáról olvashattok. Miért fontos? Hányszor is kell évente? Költségek és módszerek.  


Akár vásárlás előtt állsz, vagy már rendelkezel klímával jó ha tudod, felelősséggel tartozol a saját egészséged iránt és a berendezés optimális működtetéséért is.
 

Amikor egy klímaberendezést megvásárlunk, tisztában kell lennünk azzal, hogy használata közben nem a kinti levegőt szívja be, hanem a benti levegőt keringteti és közben azt hűti le. A lakásunk megfelelő mennyiségű és minőségű oxigénszintjének biztosításához szükséges a rendszeres szellőztetés a klímaszezonban is. Ez azonban nem elegendő, mert a klíma beltérijében számtalan kórokozó megtelepedhet. 
 

Néhány gyors gondolat a működéséről, hogy megértsük mi okozza az elkoszolódást, mitől lehet kellemetlen szagú a klíma által kifújt levegő.


Hűtés üzemmódban a beltéri egység elpárologtatója, lehűti a rajta átáramló levegőt. A hőmérséklet különbség azonban párakicsapódást okoz, mely kondenzvíz formájában a csepptálcában gyűlik össze. Ezen a nedves felületen a levegőből lerakódó por, pollen, poratka, növényi csírák szaporodni kezd. A bekapcsolt klímaventilátor ezeket keringteti a szobában, amit mi belélegezhetünk. Ez torok és szemirritációt okozhat. Extrém esetben köhögés, fejfájás jelentkezhet, akár legionella fertőzés is előfordulhat, mely legionárius betegség kialakulásához is vezethet.

Rémisztő igaz? De nem kell félni!





A berendezés rendszeres karbantartását és tisztítását, a legtöbb forgalmazó garanciális feltételéhez is köti.

 


Na de évi 1? vagy 2? esetleg több karbantartás szükséges? mert, mindenhol mást olvasok… jegyezhetnétek meg, de most ezt a dilemmát is eloszlatjuk.

 

Otthoni használat mellett, amennyiben csak hűtésre használjuk a készüléket: az évi 1 karbantartás javasolt, azt is mondhatnám: kötelező!!!

Átlagos, éves felhasználás mellet, amikor fűtési célra is használjuk ugyanezen eszközt, akkor évi 2 karbantartás szükséges. 
 

Átlagos alatt azt értem, hogy egy lakóházban működtetjük a berendezést és nem egy éttermi konyhában, műhelyben, ipari felhasználású helyen, ahol különösen magas a zsír-, por-, és páratartalom.
 

Lehetséges, hogy 1-1 gyártó ettől eltérő szabályokat rögzít garanciális feltételként, ezt mindig célszerű áttanulmányozni a jótállási füzetben.
 

A klíma tisztítását saját egészségünk megóvásán túl, a készülék kifogástalan működése céljából szükséges karbantartani.

 

A beltéri egység tisztítását többféleképpen végezhetik.

•          gőzzel

•          átmosással

•          fertőtlenítő folyadékkal

•          ózonnal, ha fontos a teljes helyiség fertőtlenítése 

•          és a fentieket kombinálva.


 

Gőztisztítás (Vegán avagy minden mentes)
 

1-6 bar között porlasztott vízzel történik a tisztítás. A gőz feloldja a koszt, zsírt. Megköti a port. A gőz a tisztítás legtermészetesebb formája.

Ez jó nekünk, mert: 

•          vegyszermentes, így akár allergiás személyek számára is ajánlott, 

•          környezetbarát, alacsony vízfelhasználású

•          a flakonos tisztítóhabbal ellentétben nincs kellemetlen szúrós szaga, és a hab egyébként sem ér el mindenhová

•          nincs kiürült flakon, amelyet speciális hulladéklerakóba kell(ene) elszállítani.

 

Átmosással – zsákos mosás

A zsák segítségével betakarják a falon lévő komplett beltéri egységet, és magasnyomású vízsugárral, esetleg tisztítószer hozzáadásával a klímakészüléket ki tudják alaposan tisztítani. A zsák praktikus, mert felfogja a kifolyó vizet, nem jár nagy koszolással, szabad marad a szakember keze, így a munkát kényelmesen el tudja végezni.

 

Fertőtlenítő folyadékkal

Számos, nagy tisztítóhatású, gomba- és penészölő, fertőtlenítő, klímatisztító folyadék és spray létezik. Ezek változatai szinte végtelenek, mindenki az általa legjobbnak véltre esküszik, mi meg arra, hogy bármelyiket is használják, csak hasznos lehet, hiszen a fertőtlenítés elengedhetetlen.

 

Ózonnal

Úgynevezett ózon-generátor készülék használata akkor válhat szükségessé, ha a beltéri egység tisztításán túl az egész helyiséget, lakást is szeretnénk fertőtleníteni.  A különböző teljesítményű készülékek használata szakembert igényel.


Karbantartás során a szakemberek átnézik a csatlakozókat, hollandereket, a kondenzvíz kivezetést. Amennyiben nem megfelelően működik a készülék, ellenőrzi a szivárgás-mentességet és a hűtőközegtöltet mennyiségét. A kültéri egység nem igényel fertőtlenítős tisztítást, mivel nem beltéren helyezkedik el és a környezeti hatásokkal szemben is ellenállóbb. Ha az mégis koszos, kefével elegendő leseperni, ha ez nem hozza meg a kívánt hatást, célszerű vízzel kombinálni, így gátolva meg, hogy a por, pókháló, nyárfavirág csökkentse teljesítményét.
 

Ezek után biztosan felmerült a kérdés, milyen költségei vannak egy klímaberendezés karbantartásának. Nos, ettől nem kell megijedni, pár ezer-tízezer forintos beavatkozásról van szó, ez nagyban függ a módszertől és felhasználás helyétől. Általánosságban 6-18ezer forint/beltéri/alkalom árral számolhatunk.
 

Mindenki számára javasolni szeretném, hogy a karbantartást a klímaszezon beköszönte elé ütemezze és csak szakemberrel végeztesse el. Egyrészt a nyári időszakban lepkehálóval sem lehet kiváló szakembert találni, másrészt ne akkor derüljön ki, hogy a berendezésünk mégsem megfelelően működik, amikor már tombol a hőség. A www.klimatipp.hu internetes oldalon pont ezek kiküszöbölésére használhatod keresőnket, légy előrelátó adott helyen és időben!

 

A klíma kényelmi érték. Gondoskodással sokáig szolgál minket. Karbantartással hosszú évekig élvezhetjük komfortját.

 

 


Addig is kövess minket Facebook oldalunkon, csatlakozz a Klímás kérdések és válaszok - klimaTIPP.hu csoporthoz és iratkozzon fel körlevelünkre, hogy értékes tudással és nyereményekkel gazdagodj. 

Ha tetszett a cikk értékeld a csillagokkal és hagyj egy kommentet a részünkre. Segítsd munkánkat azzal, hogy megosztod velünk véleményed.

Ha kérdésed, vagy javaslatod van, lépj kapcsolatba velünk e-mailben. 

  • 2021.02.14., Vasárnap
  • 10521

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :