Keres

Jótállási szabályok változása - de vajon mennyire is érinti ez a klímaberendezések piacát?

Mostanra bizonyára, valamennyien hallottunk róla vagy foglalkoztunk is a témával. Az új jótállási szabályozások, amelyek az idei év első napjától érvényesek, mindannyiónkat érintenek.
 





Először is pár gondolat a jótállásról, szavatosságról és garanciáról.
 

  • A jótállás az eladó fokozott felelősségvállalása a hibás teljesítésért. A jótállás kedvező helyzetbe hozza a vásárlót: neki elég csak a hiba tényét bizonyítania, és az eladónak (a jótállásra kötelezettnek) kell bizonyítania, hogy a hiba nem állt fenn már a termék eladásakor is.
     
  • A szavatossággal az eladó felelősséget vállal azért, hogy az eladáskor hibátlan terméket adott át a vevőnek, tehát nincs olyan rejtett hibája, amely csak későbbi használatkor fog kiderülni. A vevőnek érdemes alaposan megvizsgálni, ellenőrizni a terméket, mert amennyiben a vásárlás időpontjában ismerte vagy ismernie kellett a hibát, vagy a hiba a vevő által adott anyag hibájára vezethető vissza, akkor szavatossági igénnyel nem léphet fel.
     
  • A garancia fogalma jogilag nem létezik. Garancia alatt a köznyelvben a jótállást szokás érteni. Viszont ez nem jelenti azt, hogy ez a szó nem létezik vagy, jogilag helytelen, esetleg ne bírna tartalommal. A nagyobb forgalmazók és értékesítésre jogosult vállalkozások, jellemzően kedvezőbb feltételeket kínálnak garancia címszó alatt, mint amit az új jótállási szabályozások valójában előírnak.
     

2021. január 1.-étől következőképpen változik a jótállási rendszer összeghatáronként.


Eltérően a korábbi szabályzásoktól az új törvény vásárlási összegek szerinti, skálás rendszert ír elő, melyek az alábbiak szerint alakulnak.

  • 10,001Ft – 100,000Ft közötti összeghatár esetén 1év
  • 100,001Ft - 250,000Ft közötti összeghatár esetén 2év
  • 250,001Ft felett 3év a törvényileg előírt és kötelező

 

Az előbb felsorolt összeghatárok a hazai piacon megtalálható komolyabb klímamárkákat nem érintik, a legtöbb esetben, 3 vagy annál több idejű garanciát vállalnak a forgalmazók. 

 

A meghibásodott termék javítási esteleges csere eljárásrendje pedig a következő:

  • amennyiben a termék javítható, azt 15napon belül javítani kell
  • ha 15napot meghaladja a javítás, arról a vásárlót tájékoztatni kell
  • 30napos határidőt meghaladva a termék cserélendő vagy vételára visszatérítendő
  • jótállási időn belüli 3x-i meghibásodás (ez nagyon szélsőséges állapot, egyáltalán nem jellemző) szintén cserélendő a készülék

 

Ezek után hol érdemes klímát vennem? 

Hipermarketben vagy az Interneten, esetleg szakembernél?


Nézzünk a mélyére mindegyik megoldásnak.

  1. Hipermarketekben jellemzően alacsony árú berendezéseket kínálnak a vásárlóknak, ezekre a berendezésekre eddig is rövid garancia időt adtak meg, mely a jótállási idő meghatározásánál továbbra is lehetőséget ad az élettartam első évén túl mutató költségek vevőre való átterhelésére. Nem hangzik valami jól és ha ehhez hozzá vesszük, hogy ezeket a légkondikat általában nem az eladó cég telepíti nekünk, egy esetleges hibánál hiába van lehetőségünk jogorvoslatra, sok esetben nem is tudjuk kihez forduljunk.

Jó ár mellé, elég sok kockázatot kapunk.

 

  1. Webshopok közül érdemes megkülönböztetnünk az elektromos berendezéseket értékesítő áruházakat és a szakemberek online boltjait. 

Az elsőre jellemző a hipermarketek üzletpolitikája, alacsony árak, kevés garancia idő, telepítés nélkül. A szakcégek webáruházaiban jellemzően komolyabb értékű és hátterű légkondikat kínálnak. Itt az értékesítés mellett, a legtöbb esetben telepítést is kínálnak nekünk. Ebben az esetben hosszabb jótállási idővel számolhatunk és egy esetleges probléma esetén nem csak a szabályok védenek minket, hanem maga a szakember is 

  1. Végül pedig komoly tapasztalattal rendelkező szakcégtől/szakembertől, jó hazai háttérrel rendelkező klímaberendezést mindig is érdemes volt és lesz is venni.

Több jótállás, mellett, közvetlenül tudjuk megoldani velük az esetleges hibát. 
 

Jótállás, garancia témával több cikkel is fogunk még foglalkozni. Hamarosan jelentkezünk.



Addig is kövess minket Facebook oldalunkon, csatlakozz a Klímás kérdések és válaszok - klimaTIPP.hu csoporthoz és iratkozzon fel körlevelünkre, hogy értékes tudással és nyereményekkel gazdagodj. 

Ha tetszett a cikk értékeld a csillagokkal és hagyj egy kommentet a részünkre. Segítsd munkánkat azzal, hogy megosztod velünk véleményed.

Ha kérdésed, vagy javaslatod van, lépj kapcsolatba velünk e-mailben. 

  • 2021.02.07., Vasárnap
  • 1137

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :