Keres

Klíma karbantartás fontossága

Klíma karbantartás fontossága

 

A klíma karbantartás és tisztítás több szempontból is nagyon fontos, hiszen ha nem figyelünk oda ezekre, akkor az a klíma meghibásodását is okozhatja. Ugyanakkor fontos tudni azt is, hogy a karbantartás elmaradásával egy idő után bűzös szagot áraszt a készülék, hiszen abban nagyon sok baktérium és kórokozó megtapad, melyek ugyanakkor egészségi állapotunkra is rossz hatással vannak.

 

Egészségügyi okok

A folyamatos páralecsapódás következtében a klímák beltéri egységei nedvesek lesznek, ami kedvez a baktériumok, gombák és vírusok elszaporodásának. Ezek a helyiségben tartózkodók egészsége szempontjából sem bizonyulnak éppen hasznosnak és akár visszatérő, krónikus felső-légúti betegségeket okozhatnak. Rendkívül fontos tehát a klíma karbantartás, melynek köszönhetően elkerülhetjük ezeket az egészségügyi kockázatokat.

 

Klíma karbantartás a működőképesség szolgálatában

A rendszeres tisztítás azért is nagyon fontos, mert így elejét vehetjük a meghibásodásoknak. A por, a szöszök ugyanis megakadhatnak a lemezeken, melyek így akadályozzák a levegő szabad áramlását. Kétségtelen, hogy a porszűrők sok szennyeződést képesek felfogni, ám a tisztítás hiányában a lerakódott kosz csökkenti a hatékonyságot és többet is fogyasztanak az ilyen szempontból elhanyagolt készülékek. Nem csak a belső egységre érdemes figyelmet fordítani, hanem a kültérire is, ugyanis az utca szennyezett levegőjének hatására a koszolódás itt a beltéri sokszorosa lehet. A nyárfavirág szöszei szinte szőnyegként akadályozzák a levegőáramlást, és ezzel együtt a kültéri egység hűtését.
 


A klíma karbantartása során a tisztításon túl az ellenőrzést is magában foglalja. A szakember a nyomásértékeket éppen úgy megvizsgálja, mint azt, hogy a működési paraméterek a normális értékeken belül helyezkednek-e el. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ezek a feladatok a klíma hosszú távú, gond nélküli üzemelése miatt kiemelt jelentőséggel bírnak.

 

 

Hogyan történik a tisztítás?

A szakember kikapcsolt állapotban először fertőtleníti a beltéri egységet. Ehhez speciális fertőtlenítő folyadékot használ, melyet spray formában juttat a hőcserélőbe. Ez általában negyedóra alatt fejti ki fertőtlenítő hatását, majd be kell kapcsolni a berendezést, hogy a pára belemossa a fertőtlenítő folyadékot az elvezető csőbe. A porszűrő hálók szintén tisztítást igényelnek, erre a célra langyos szappanos víz bizonyul a legjobb választásnak, majd ha végzett a szakember, akkor szárítás után visszahelyezi azokat az egységbe. Abban az esetben, ha a klímát elhanyagolta tulajdonosa, úgy extrém szennyeződésekkel találkozhatunk. Ilyenkor az egész leszerelése mellett szoktak dönteni a profik, és a teljes szétszerelést választják a minél precízebb takarításhoz. A kültéri egységet rendszerint nagynyomású levegővel szokták kitakarítani.

A klíma karbantartás olyan alapvető feladat, melyre minden ingatlan tulajdonosnak érdemes gondolnia. A tapasztalatok is azt mutatják, hogy ha rendszeresen odafigyelünk erre, akkor kevesebb gond adódhat a készülékkel. A fogyasztáson szintén meglátszik, milyen gyakran hívunk szakembert a feladat ellátására. Egyes tisztítási lépéseket ugyan magunk is elvégezhetünk a használati utasításban leírtak szerint, de a rendszeres klíma karbantartás mindenképpen profi kezeket követel meg. Természetesen nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ha a garanciális feltételeknek meg szeretnénk felelni, akkor kizárólag szakemberre érdemes bízni a tisztítás lépéseit.

  • 2017.04.09., Vasárnap
  • 4505

Címkék

Korábbi vélemények - 1

Duda Mici

" Fontos lenne elmondani, hogy egy házimalac is képes klímát takarítani, ha képes guglizni. Ezért épeszű ember nem fizet. "

2019.06.08. 14:46, Szombat

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :