Keres

A klímavásárlás lépései

A következő cikkben a klímavásárlás előkészületeiről, a fontos tényezőkről, illetve a berendezés üzemeltetése kapcsán írunk tippeket.

         

1. Klímavásárlás: hol?

Akkor járunk a legjobban, ha nem külön vásároljuk meg a klímát, hanem a beszerelési munkálatokat végző vállalkozóra, cégre bízzuk azt. 

A legtöbb vásárlójelölt a nagyobb műszaki áruházak, bevásárlóközpontok és hasonló helyek online felületeivel vagy reklámújságjaival keresik a keresést. Az igények felmérése kapcsán ez jó kiindulópont lehet, viszont itt ne álljunk meg! Az itt kapható olcsó vagy akciós termékek gyakran a klímaberendezések alsó kategóriájának képviselői. Az ilyen berendezések gyakran elromlanak, cserealkatrész sokszor nem, vagy csak nagyon drágát szerezhető hozzájuk, ráadásul a rájuk vonatkozó garanciaidő sem elég hosszú. Színvonalas klíma beszereléssel: hosszú távon ez a könnyebb út.

 

2. Klímavásárlás: mit?

Ha klímát akarunk vásárolni, érdemes többet költeni a magasabb minőségi szintet képviselő berendezésekre. Ezek a berendezések megbízhatóak, kiépített szervízhátterük és biztos alkatrészellátásuk van, ráadásul a garanciális feltételeik is kedveznek a vásárlóknak. Hosszú távon sokkal jobban megéri befektetni egy egyszerűbb, közép- vagy felsőkategóriás eszközre, mint egy olcsóbb, funkciókban gazdagabb, ám gyenge márkájú klímaberendezésre!

Mérjük fel igényeinket, válasszuk ki a fontos funkciókat, nézzünk utána az elérhető típusok márkáinak és csak azután döntsünk! 

Ha alternatív fűtésben gondolkodunk, akkor érdemes hűtő-fűtő klíma után néznünk, illetve áttekinteni a hőszivattyú kínálatot is. A hűtő-fűtő klíma mellett számos előny szól: egy teljes fűtésrendszer árát megspórolhatjuk és megfelelő feltételek, illetve szigetelés mellett gazdaságos a működtetése is.

 

3. A klíma telepítés szabályai, jogi tényezők

Ezen a téren három fontos tényezővel kell számolnunk.

 

A telepítés helye, a klíma kültéri egység elhelyezése 

Az első, hogy panel- vagy társasház, esetleg műemlékvédelem alatt álló épület esetén klímavásárlás előtt egyeztessünk a jogi képviselőkkel és a lakóközösséggel is a munkálatok kapcsán. Egy beltéri és kültéri egységből álló, hétköznapi split klímaberendezés beszerelése néhány óráig tart. Viszont véséssel és fúrással is jár, ezért a munkálatok időpontja kapcsán is illik egyeztetni a lakóközösséggel. 

Megtörtént eset: középiskolás koromban az osztályunk terme elviselhetetlenül meleg volt már a tavaszi időszak közepétől kezdve. Összedobtuk volna a pénzt egy légkondicionáló berendezésre, azonban az épület műemlékvédelem alatt állt, így a klíma kültéri egység elhelyezése nem volt megoldható az utcára néző homlokzaton. Az udvarra néző homlokzaton elhelyezett kültéri egység beszerelése nagyjából egymillió forinttal drágította volna a beruházást, ami nem igazán érte meg.

 

Telepítési tanúsítvány

A második fontos tényező, hogy csak megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező szerelő helyezhet üzembe klímaberendezést. Fontos: a telepítési tanúsítványra 2019-től kezdve más szabályok érvényesek! Azelőtt a vásárlás előtt a szerelőnek kellett nyilatkozatot adnia, hogy szakszerű beszereléssel lesz telepítve a klíma. Most már viszont egy olyan végfelhasználói tanúsítvány kell a vásárló részéről, hogy szakképzett szerelővel fogja elvégeztetni a telepítést a jövőben. Szabálytalanság esetén a végfelhasználót büntetik!

 

Klímagáz típusok

A harmadik tényező a klímaberendezés hűtőközege. A modern berendezések környezetkímélő és biztonságos R32-t használnak a korábbi megoldásokkal szemben, mint például a mára egyre ritkán R410A. A klímagáz típusok kapcsán ezt a cikket javasoljuk.

 

4. A beszereltetés

A beszereltetés ideális esetben egy néhány órás folyamat, amely során a szerelők telepítik a split klímaberendezés két egységét összekötő csöveket, illetve a beltéri és kültéri egységet. A műveletek elvégzése után általában kevés törmelék, illetve takarítanivaló marad hátra, viszont egy komolyabb vésés, vagy szigetelés bonyolíthatja a dolgokat. 

A készülékeket általában a már kiépített 220V-os elektromos hálózathoz csatlakoztatják hétköznapi konnektorral. Ésszerű megoldás, hiszen a hűtő/fűtőteljesítményt jelöli csupán a készüléken megadott Watt érték, nem a valós fogyasztási értéket. A legtöbb forrás legfeljebb 1000 W alatti értéket ad meg, ez azonban természetesen típus- és környezetfüggő tényező. A hűtő-fűtő klíma, illetve a hőszivattyú kapcsán ellenőrizzük az ajánlott működési hőmérsékleteket is: ha nagyon hideg van kinn, megnőhet a készülét áramfogyasztása!

Ha a szerelők elkészültek a telepítéssel, tájékoztatót kapunk a fenntartás és a használat kapcsán, illetve szóba kerül...

 

5. A klímaberendezés karbantartása

A split klímaberendezés beltéri egységén az eszköz működési elve miatt lecsapódik a pára. Ez a környezet kedves a kórokozóknak és a penésznek. Ha megtelepednek, a klímaberendezés a légtérbe juttatja őket, komoly egészségi kockázatnak kitéve a helyiségben tartózkodókat. Ha a berendezés rossz szagokat kezd árasztani, nem szabad tovább használni és ki kell takaríttatni!

A klímaberendezést évente legalább egyszer ki kell takaríttatni. A helyi viszonyoktól függően erre a legjobb időpont a kánikula szezon előtti/a komolyabb virágzási időszak vége. A klímaberendezés takarítását vegyszerrel végzik, illetve kicserélik a szűrőit is, ha szükséges. 

 

  • 2018.09.18., Kedd
  • 2744

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :