Keres

Hűtő-fűtő klíma - Az épület hőtartó képessége, gyakorlati tanácsok

Közeledik a fűtésszezon, a hűtő-fűtő klíma pedig egyre több helyen veszi át a klasszikus fűtés szerepét. Egy épület esetében azonban rengeteg tényező befolyásolja a hőtartó képességét, ezek közül sorolunk most fel néhányat.

 

 

Szigetelés

 

A ház vagy épület belterében uralkodó klíma javítása kapcsán van, aki a klímaberendezésekre, van aki a homlokzat, a lábazat, a födém és a tető szigetelésekre esküszik, az ideális állapot állapot azonban a legtöbb esetben a kettő kombinációjában rejlik. A külső szigetelés elsősorban a késő őszi, téli időszakban jön jól. Segít megtartani a hőt, így javítja a fűtés hatékonyságát, illetve csökkenti a hónap végi számlát. A nyári időszakban is segíthet, ha jó az árnyékolás és a meleg levegő, illetve az erős napsugárzás hatását kinn tudja tartani… ha viszont ez nem jön össze, az épület felmelegszik és képtelen lesz leadni a hőt estig. Az éjszakai komfortérzetre ez rossz hatással lehet.

A külső szigetelés miatt megrekedt hő kapcsán sokat segíthet egy jó minőségű, inverteres klímaberendezés. A berendezés működése dinamikusan igazodik a belső hőmérséklethez. A modern, színvonalas készülékeknél nem kell aggódnia a magas villanyszámla, vagy a hangos működés miatt sem. A klasszikus, be- és kikapcsolás elvén működő légkondicionálókkal ellentétben az inverteres klíma változó hatásfokkal dolgozik: csak annyit hűt, amennyire szükség van. Csendesebb, gazdaságosabb, ráadásul az elektromos hálózatot sem terheli meg annyira.

 

Csak szakemberrel!

 

Ha már rendelkezésre áll a hűtő-fűtő klíma, a külső szigetelés felszerelésekor ügyelnie kell a szakszerű leszereltetésre, illetve bizonyos fontos módosításokra is. Mivel az átalakítás érinteni fogja a split klímaberendezés csövezését is, szakszerűen áramtalanítani kell a készüléket, lecsapolni a rendszerben lévő hűtőközeget, illetve leszerelni a kültéri egységet is. Visszaszerelésnél fontos a klímaberendezés csöveinek módosítása, a szakszerű hűtőközeg utántöltés, illetve a kültéri egység megfelelő visszaszerelése. Fontos, hogy a kültéri egység működését a plusz szigetelés ne zavarja meg. Ha nem elegendő a távolság köztük, a készülék hőcseréjének hatásfoka romolhat és a plusz terhelés miatt üzemzavar következhet be.

Ha a hűtő-fűtő klíma beszerelését később kívánja elvégeztetni, a külső hőszigetelés felvitelekor a legideálisabb beruháznia. Így a beszereltetés egyszerűbb lesz, hiszen nem kell a már elkészült hőszigetelésen bontani, módosítani a csövezés és a kültéri egység elhelyezéséhez.

Fontos: ha rossz az épület szigetelése, a klímaberendezés üzemeltetése sem lesz gazdaságos! Nyáron meleg lesz, télen hideg, a villanyszámla pedig magas...

 

A hűtő-fűtő klíma és a gazdaságosság ellensége: a rosszul szigetelő nyílászárók

 

Az ablakok főleg télen okozhatnak komoly hőveszteséget, hiszen az ablaküveg mellett, illetve a kereten előforduló aprócska kis repedések között szivároghat a levegő. A sima ablaküveg sem kimondottan segít a hőszigetelésen. Érdemes kétrétegűt vásárolni, hiszen az üvegrétegek között lévő gáz hőszigetelő hatással bír. A redőny vagy a zsalugáter sokat segíthet a napsugarak intenzív hatásának csökkentésében.

A fából készült ajtók és ablakok egyik problémája a vetemedés, amelynek következtében szintén (apró) rések jelenhetnek meg, amelyeken keresztül szökhet a hő. Ezt a problémát különböző szigetelőanyagokkal, illetve ragasztócsíkokkal lehet kompenzálni.

Elektromos fűtés klíma segítségével? Olvassa el az erről készült cikkünket is!

A képek forrása: [link], [link] és [link]

  • 2018.10.03., Szerda
  • 2042

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :