Keres

Álló klímák

Egy klímaberendezés felszereltetése kapcsán rengeteg akadályba belefuthatunk. Spilit klímáknál előfordulhat, hogy sem az álmennyezetre, sem a fal felső részére nem lehet felszerelni a beltéri egységet. Néha annyira szűk a hely, hogy egy fixen rögzített megoldás sem fér el, egy zsúfolt kereskedelmi/ipari helyiség megfelelő klimatizálása során pedig külön problémák merülhetnek fel. Következő cikkünkben az álló klímák kapcsán vázolunk fel néhány lehetőséget.

 

 

Mobil klíma

A mobil klíma egy kompakt légkondicionáló eszköz, amely egy vagy két egységből, és általában csövekből áll. A berendezés beltéri egysége általában nincs egy méter magas és kerekeken gurul, így könnyen magunkkal vihetjük, ha máshol van rá szükség, vagy elpakolhatjuk, ha útban van.

A mobil klímák általában egy szobányi légtér légkondicionálására képesek, áruk minőségtől és extráktól függően pár tízezertől kétszáz-valahány ezer forint lehet. Fontos tudni, hogy hatásfokuk és kényelmi faktoruk messze nem éri el egy fixen beépíthető légkondi szintjét: kevésbé hűtenek jól és gyakran hangosabbak is profibb rokonaiknál.

Általában alkalomszerűen hasznáják őket irodában, apró szobákban, rendezvényeken.

 

Parapet klíma

A split klímaberendezések lényege, hogy rendelkeznek egy nagyobb kültéri egységgel, illetve egy vagy több beltérivel. Egy beltéri egység esetén monosplit, több esetén multisplit klímának nevezzük őket.

A “parapet” kialakítású beltéri egységek falra szerelhető, de a magas oldalfali változatokkal ellentétben a mennyezetre, vagy a padlóhoz közel lehet őket rögzíteni. A padló közelébe rögzített változatok álló kialakításúak.

Sok típusuk egészen nagy teljesítményű és csendes, viszont ez a kialakítás általában drágább a magas oldalfali változatoknál és a beltéri egység gyakran nagy helyet is foglal.

A parapet klímák között is találhatunk olyan változatokat, amelyek a hűtésen alkalmasak fűtésre is. Megfelelő hatásfok, illetve elektromos szolgáltatás mellett kimondottan jó ár/érték arányú megoldást kínálnak, ráadásul két külön klimatizáló rendszer helyett elegendő lehet csupán egyet kiépíteni. 

Az ilyen kialakítású, nagyobb teljesítményű készülékeket gyakran alkalmazzák irodákban, illetve egyéb kereskedelmi/ipari körülmények között. Hazánkban rengeteg gyártótól vásárolhatunk parapet klímát; az iparág egyik legmagasabb minőségét produkáló japán Daikin számos típussal van jelen hazánkban, de Gree, Midea, Fujitsu és Mitsubishi berendezéseket is találhatunk szép számmal a választékban.

A parapethez hasonlóak a konzol klímák, ezeknek a beltéri egysége padlón álló kialakítással kerül telepítésre (mennyezetre nem szerelhetőek).

 

Oszlop klímák

Az oszlop klímák inkább kereskedelmi és ipari környezetben találhatóak meg. Nevüket a beltéri egységük alakjáról kapták: impozáns teljesítmény mellett hasonló méretekkel is rendelkező eszközről van szó. A beltéri egység mérete akár két méter körüli is lehet, súlya száz kilogramm körül is meglehet. 

Hűtőteljesítményük egy standard split klíma többszöröse lehet, akárcsak áruk is: egy 10 Wattos teljesítményű egyszerűbb Daikin típus ára 600 ezer forint körül indul.

  • 2019.04.26., Péntek
  • 2038

Címkék

Korábbi vélemények - 2

Smith Smith

" 3 "

2019.05.10. 11:37, Péntek

Smith Smith

" 3 "

2019.05.10. 11:37, Péntek

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :