Keres

VRF és VRV rendszerek

Ebben a cikkünkben a leginkább ipari és kereskedelmi körülmények között használt nagyteljesítményű légkondicionálási megoldásokról, azaz a VRF és VRV rendszerekről írunk.

Mi a VRF jelentése?

A VRF jelentése “variable refrigerant flow”, azaz “változó hűtőközeg áramlás”. A Daikin termékeinél a VRV megnevezést használjuk, ez a “variable refrigerant volume” kifejezést takarja.

A VRF rendszerek leginkább a hétköznapi inverteres multisplit klímaberendezésekhez hasonlítanak: egy nagyobb kültéri és több kisebb beltéri egységből állnak, azonos hűtőközegeket használnak, szabályzórendszerük és felépítésük azonban sokkal bonyolultabb a lakossági berendezéseknél. Kisebb testvéreikhez hasonlóan a VRF rendszerek között is sok típust lehet találni, ami hűtés mellett alkalmas (gazdaságos) fűtés biztosítására is. 

 

Különbségek a lakossági és az ipari/kereskedelmi klímaberendezések között

A hétköznapi kínálatban megtalálható klímaberendezések általában mobil- vagy split kialakításúak (abból is inkább az oldalfali monosplit változatok a legkelendőbbek), teljesítményük pedig 2.5W és 5W közé szokott esni. A mobil klímákat inkább alkalmalni használatra szánják, a split berendezéseket pedig lakások, házak, esetleg irodák légkondicionálására.

A kereskedelmi és ipari berendezések gyakran nagyobb teljesítményűek a lakossági változatoknál és számos eltérő kialakítású eszközzel is találkozhatunk ezen a piacon. Azonban nem csak a forma és a teljesítmény, hanem a gazdaságosság és strapabíróság is fontos tényező itt, hiszen egy konyhában vagy üzemben sokkal keményebb körülményeket kell elviselnie még a hétköznapinak tűnő split klímáknak is. A nap 24 órájában hűtött helyiségekről pedig akár külön cikket is lehetne írni.

 

VRF és VRV gyártók, eszközök

VRF és VRV rendszereket leginkább többszintes irodaházakban vagy üzemekben alkalmazzák, azaz olyan helyeken, ahol a kisebb, lokálisabb jellegű légkondicionáló berendezések beszereltetése és üzemeltetése nem lenne gazdaságos megoldás. A VRF berendezések gyakran a komplex épületüzemeltetési rendszer részét képezik, amely teljes központi vezérelhetőséget tesz lehetővé. 

 

Márkák

Az egyre jobb minőséget és szolgáltatást biztosító kínai klíma márkák közül a hazánkban is népszerű Gree-t és Mideát érdemes kiemelni.

A Daikin termékei drágák, de jó minőségűek, bizonyos VRV rendszereik akár 30 méteres szintkülönbséggel is meg tudnak bírkózni. A japán VRF gyártók közül további példaként említhető a Mitsubishi két leányvállalata, a Heavy Industries és az Electric, a Panasonic, a Toshiba, illetve e Fujitsu. Dél-Koreából az LG és a Samsung termékeit kell megemlíteni.

  • 2019.04.19., Péntek
  • 7315

Címkék

Korábbi vélemények - 2

Smith Smith

" 3 "

2019.05.10. 11:44, Péntek

Smith Smith

" 3 "

2019.05.10. 11:42, Péntek

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :