Keres

A klímaberendezések fontos részét képezik a hűtőközegek, amelyekre a nyolcvanas évek végétől kezdve egyre komolyabb környezetvédelmi szabályok vonatkoznak.

 

Mi az a hűtőközeg?

A hűtőközeg egy olyan anyag, amely valamilyen berendezésben azt a célt szolgálja, hogy magasabb hőmérsékletű helyről alacsonyabb hőmérsékletű helyre szállítsa a hőt (vagy éppen fordítva).

Akkor jó a hűtőközeg, ha biztonságos és nem környezetszennyező a használata (tehát nem mérgező, nem rombolja az ózon réteget és nem robbanékony), illetve kémiai tulajdonságai hatékonyan alkalmazható a hőszállításra (sűrűség, térfogat- és halmazállapotváltozás). Az is előny, ha az anyag nem korrodáló hatású.

 

A klímaberendezés működése

Vegyünk alapul egy két részből álló monosplit klímaberendezést! Ennek a készüléknek van egy beltéri egysége, az elpárologtató és egy kültéri egysége, a kondenzátor. Az elpárologtató és  a kondenzátor egy-egy “vezetéken” keresztül kapcsolódik, hűtőkört alkot, amely valamilyen nedves gőz állapotú hűtőközeggel van feltöltve. A nedves gőz folyadék és gőz elegyéből álló anyagot jelent, köszönjük Wikipedia!

A párologtató és a kondenzátor közötti “vezetéken” van egy kompresszor, egy szivattyú, amelyen bekapcsolva elkezdi a párologtató irányából a kondenzátor felé keringetni a hűtőközeget.

A kondenzátor és a párologtató közötti “vezetéken” szabályozható szelepek vannak, amelyek viszont gátolják a hűtőközeg szabad áramlását. 

Ha a kompresszor elindul, a beltéri egységnél, azaz a párologtatónál csökken a nyomás, a hűtőközeg gőzzé válik és megnő a térfogata. A kondenzátornál viszont a szelepek miatt feltorlódik ez a gőz, nagy nyomáson pedig újra folyékonnyá válik.

És hogy miért jó ez nekünk? Amikor a hűtőközeg gőzzé válik, hőt von el a környezetétől (a beltéri egység a szoba légteréből). Nagy nyomáson ez a gőz újra folyadékká válik, közben felmelegszik (ekkor adja le a kültéri egység a felgyülemlett hőt).

Ezt a körforgást az inverteres klímaberendezésekben egy intelligens szabályzó elektronika látja el. 

 

Hűtőközegek manapság

Mielőtt rátérnénk arra, hogy milyen hűtőközegeket lehet manapság használni, ejteni kell néhány szót a korábbi generációba tartozó berendezésekről. Fontos tudni, hogy ezeket az anyagokat R kezdőbetűvel különböztetik meg.

A klímaberendezések hűtőközegeinek egyik legfontosabb értéke az úgynevezett GWP (Global Warming Potencial), azaz globális felmelegedési potenciál. Ez több további paraméterrel együtt használva azt adja meg, hogy egy ilyen anyag milyen mértékben járul hozzá az üvegházhatás növekedéséhez.  A korábban használt hűtőközegek környezetvédelmi szempontból veszélyesek voltak, egy 2010-es egyezményt követően azonban a környezetkárosító anyagok (pl. R22) forgalmazását megszüntették.

Modern, környezetbarát megoldásként az R32-es hűtőközeget alkalmazzák, amely szép lassan kezdi kiszorítani a rosszabb tulajdonságokkal rendelkező R410a-t. Az R32 hatékony, energiatakarékos megoldást jelent a klímaberendezésre vágyók számára; mindig érdemes ezt választani, ha több opció merül fel a vásárlás előtt.

Kép: [link]

  • 2019.04.12., Péntek
  • 1531

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :