Keres

Az autóklíma és a lakásban lévő légkondi karbantartása

Tippek a klímaberendezés fenntartása és karbantartása kapcsán

A klímaberendezés sokak számára nélkülözhetetlen részévé vált a mindennapoknak. A legtöbben ugyan kényelmi okokból használjuk a nyári melegben, azonban a legnagyobb forróság alatt bizonyos egészségügyi problémák elkerülésében is segíthet. Télen pedig egyre több háztartásban kap szerepet, mint a fűtőrendszer kiegészítője, vagy akár teljes mértékben át is veheti annak a funkcióját. Ebben a cikkünkben a lakásban található légkondi, illetve az autóklíma karbantartásával kapcsolatban osztunk meg néhány gyakorlatias tippet.

klímaszerelő

Az autóklíma karbantartásáról

Scotty Kilmer egy rövid, ám annál tartalmasabb videóban beszél az autóklíma karbantartásáról. Egy kis háttér: Kilmer már több, mint 50 éve dolgozik autószerelőként és jelentős követőtáborra tett szert a neten annak köszönhetően, hogy különösebb aggodalom nélkül áll bele bármelyik népszerű autómárkába, ha az okot ad rá. A tippjei:

  • - Kapcsold be a légkondit és állítsd be úgy, hogy a lehető leghidegebb levegőt fújja! Ezután ellenőrizd a motortérben, hogy a hűtőventilátor vagy hűtőventilátorok működése rendben van e! Ha nem működik kellő hatásfokkal a ventilátor, nem jut elég levegő a motortérbe, ez pedig túlterhelheti az autóklíma kompresszorát.
  • - Ellenőrizd, hogy az autó elején található kondenzátoron mennyi szennyeződés rakódott le!  (Ezt a hűtő közelében találod majd.) Menet közben rengeteg bogarat, port, növényi eredetű anyagot és egyéb szemetet összeszedhet az autó, ezek pedig összegyűlnek a kondenzátoron és rontják a hőleadó képességét.
  • - Pollenszűrő: a pollenszűrő azt a levegőt szűri, amelyet az autóklíma ventilátora juttat be az utastérbe. Mivel a külvilágból érkezik, rengeteg szennyeződést, port, virágport tartalmaz, ez pedig az utastérben lerakódhat. Bizonyos időközönként tisztítani, cserélni kell. Régi típusú autókban gyakran nem található meg.
  • - Kompresszor szíj: idővel elöregedik, tönkremegy, bizonyos időnként ellenőrizni és cserélni kell.
  • - A hűtőközeg nyomása: a rendszerből valamilyen szinten szivárog a hűtőközeg, de ideális esetben csak hosszabb időszakonként kell újratölteni. Érdemes szakemberrel ellenőriztetni az autóklíma hűtőközegének nyomását. Ha az autóklímádnak gyakran (néhány hét – hónap) van szüksége utántöltésre, akkor javításra szorul a rendszer.
  • - Egy korábbi videójában Kilmer arról is beszélt, hogy az utastérbe levegőt fújó ventilátor cseréjénél érdemes törekedni a minőségi pótalkatrész beszerzéséről. Ha olcsó, noname, rossz minőségű cserealkatrészt szerel(tet)sz be a gyári ventilátor helyére, akkor rosszabb lehet a hatásfok és a hűtés ereje, illetve túlterhelődhet a rendszer és egy újabb meghibásodással nézel majd szembe.

 

A lakásban található klíma karbantartásáról

A lakásban található oldalfali klímaberendezés takarítását ugyan érdemes szakemberre bízni, azonban néhány apróság Te is megtehetsz annak érdekében, hogy a készülék minél tovább „éljen”.

 

A szűrők takarítása

A légkondi beltéri egységében egy- vagy több - légszűrőt is találhatsz, amelyek a levegőből szűrik ki a port, káros baktériumokat vagy egyéb szennyező anyagokat. A szűrők azonban idővel telítődnek és minél több szennyeződés rakódik le rajtuk, annál nehezebben tudja a klímaberendezés átmozgatni rajtuk a levegőt. Ezzel csökken a berendezés hatásfoka: nehezebben hűt/fűt majd, viszont közben több energiát használ fel a működéshez, idővel pedig meg is hibásodhat a folyamatos túlterhelés miatt.

Értelemszerűen az eltömődött szűrő a feladatát sem tudja ellátni, szóval a helyiség levegőminősége is csökkenni fog.

A klíma szűrői a beltéri egységben találhatók meg egy fedél alatt, általában könnyen hozzáférhetőek. Ellenőrizd a készülék használati utasítását és az ott leírtak alapján tudod kivenni a szűrőket, illetve a takarítás lehetséges módjáról is tájékoztatni fog. 

Áramtalanítsd a klímát, majd távolítsd el a szűrőket a készülékből és nyílt levegőn porold le! Ha jelentős mennyiségű szennyeződés rakódott le rá, akkor használj hozzá egy ecsetet is, hogy óvatos mozdulatokkal kitakarítsd. A használati utasításban arról is találsz információt, hogy mosható e a klímaszűrő. Ellenőrizd azt is, hogy a filternek van e kijelölt élettartama, mert lehet, hogy cserére is szükség lesz bizonyos időközönként! A tisztítást nem árt évente néhány alkalommal elvégezni.

 

Szakember által végzett, legalább évi egyszeri karbantartás

Erről már nagyon sokszor írtunk.

A készülék beltéri egységén hűtés közben nedvesség csapódik le. A nedves környezetben szeretnek letelepedni a különböző káros baktériumok és a penészgomba is. Ha bekapcsolod a készüléket, az áramoltatni kezdi a szoba levegőjét és a légtérbe küldi ezeket a kórokozókat, súlyos betegséget okozva.

Éppen ezért fontos, hogy a klímaszezon indulás előtt, legalább évente egyszer kihívj egy szakembert, aki vegyszeres úton kitisztítja a készülék beltéri egységét és letakarítja a kültéri egység hőcserélő felületét. A rendszeres tisztítás gyakran a gyári garancia egyik feltétele is a készülékeknél! 

 

A kültéri egység takarítása

Nem elegendő csupán a klíma beltéri egységét takarítani.

A kültéri egység kialakítása hasonló egy autó hűtőjéhez, sűrűn elhelyezett, apró „hűtőbordákból” álló hőcserélő felületen keresztül adja le / veszi fel a hőt. A levegőt egy nagy ventilátor áramoltatja keresztül ezen a hőcserélő felületen. A készülék működése közben rengeteg szennyeződés kerül az apró bordákra, például levelek, virágok, por, szösz, bogarak. A lerakódott szennyeződés csökkenti a készülék működésének hatásfokát, szintén több energiát fogyaszt majd, azonban rosszabbul hűt / fűt majd. 

Kialakítása és elhelyezése miatt  kültéri egység tisztítását is érdemes szakemberre bíznunk. Hazánkban a legtöbb lakossági célra gyártott split klímaberendezés kisebb méretű kültéri egységgel kapható, amelyeket általában falra vagy magasan lévő helyekre szerelnek fel. Gyakran magához a kültéri egységhez is nehéz hozzáférni, nem csak a hőcserélő felületéhez.

A hőcserélő felületet tisztítását általában kompresszorral, levegővel végzik. (Megfelelő kialakítás esetén áramtalanítás után gyenge vízsugárral is elvégezhető a tisztítás.) A tisztítást óvatosan kell végezni, hogy a finom bordázat ne sérüljön meg.

 

Ne takard le a klímát!

A klímaberendezés kültéri egységét úgy tervezik, hogy az ellenálló legyen az időjárás viszontagságaival szemben. Logikusnak tűnik, hogy a (nyári) klímaszezon után letakard a télen nem használt berendezést, ez azonban nem jó ötlet. Az egyik ok, hogy a takaró alatt felgyülemlett nedvesség ritkán tesz jót egy elektromos berendezésnek. A másik ok, hogy a takaró ideális körülményeket teremt a téli menedéket kereső rovaroknak (darazsak vagy az utóbbi időben megjelent lapostetveknek), illetve az egereknek is. Az egerek különösen károsak a berendezésre nézve, hiszen elrághatják a vezetékeket is.

 

Ne hajtsd túl a légkondit!

Nem kimondottan egészséges, ha a kinti 40 fok mellett 15 fokra hűtöd le a szobát: sem a szervezetednek, sem a készüléknek nem tesz jót ez a beállítás. Minél jelentősebb hőmérséklet-különbséget adsz meg a légkondinak, annál nagyobb teljesítményt kell leadni, hogy a kívánt szintet tartani tudja. A folyamatos terhelés nem tesz jót sem a készüléknek, sem a villanyszámlának.

A nem megfelelő használatból származó egészségügyi panaszok sokfélék lehetnek: ízületi problémák, megfázás, bágyadtság – depresszív hangulat. Fontos, hogy ne csak a saját kényelmedet, hanem a szobában tartózkodók egészségét is szem előtt tartsd, amikor használod a készüléket!

  • 2019.12.17., Kedd
  • 1844

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :