Keres

Megújuló energiaforrások lakásfelújítási támogatás esetén

Megújuló energiaforrások lakásfelújítási támogatás esetén

Írtunk már az otthonfelújítási támogatásról és a megújuló energiaforrásokról is, ezúttal kicsit részletesebben fejtjük ki a témát. 

A cikk második felében külön írunk a hőszivattyúkról és napelemekről, addig is emlékeztetőként pár információt ismételjünk át.


Lakásfelújítási támogatás
 

2022. év végéig lehet igényelni a maximum 3 millió forint összegű állami támogatást azon lakásfelújító családoknak, akik legalább egy gyermeket nevelnek, a kérelem benyújtáskor min. 1 év folyamatos Tb-jogviszonyuk van (legfeljebb 30nap megszakítással), és az érintett lakcímre vannak bejelentve legalább 365 napja. A támogatás egy összegben, utólag kérhető a költségek fedezésének felére.

Megújuló energiáis kell használni, mégpedig minimum 25%-ot, minden olyan ingatlan energiaszükségletének fedezésére, amelyre 2021. után adnak ki használatbavételi engedélyt. Ez ugyanis a BB, azaz a „közel nulla energiaigény” főkövetelménye. Igaz ez azokra az ingatlanokra is, amelyeken „jelentős átalakítással járó felújítást” végeztünk, mely esetben szintén szükséges az előbb említett engedély beszerzése. A megújulóenergiát nem elég megtermelnünk saját ingatlanunkon, fel is kell használnunk.

FRISSÍTÉS: A jelenlegi helyzetre való tekintettel a kormány a rendelet életbe lépését 2022. január 1.-re  módosította. 

 

 

 

Lakásunk energiaigényének meghatározásához szakember segítségét vegyük igénybe, ő fogja kiszámolni a szükséges erőforrások mutatószámait. Ne ijedjünk meg, nem fog számukra nehézséget okozni, a tervezők 2016 óta ez alapján dolgoznak. Megújulónak tekintenek minden olyan energiaforrást, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik, vagy a közelben előállított. Tehát: 

 • nap, szél-, vízenergia
 • geotermális, geo, hidro-, légtermikus energia, 
 • tűzifa, pellet, biomassza, biogázok.


Az épületgépészetben ez azt jelenti számunkra, hogy alkalmas az energiaigény fedezésére

 • a hőszivattyú
 • az inverteres split klíma, mert fűtő üzemmódban hőszivattyúként működik. 
  (Egy berendezés azonban valószínűleg kevés az előírások teljesítéséhez.)
 • a napkollektorok a használati meleg víz előállítására
 • a napelemek
 • és minden fatüzelésű kazán, kályha, kandalló, hivatalos néven biomassza üzemű hőtermelőegység. Bár a fa biológiai úton rövid idő alatt újra termelődik, emiatt a megújuló energiaforrások közé sorolják, az előbbiekhez képest jóval magasabb környezetterhelést okoz. Jelentős emisszióval jár a fosszilis tüzelőanyagokhoz hasonlóan.

 

Hőszivattyú
 

A hőszivattyú gyakorlatilag egy fordított hűtőgép. A rendszerben, a klímához hasonlóan hűtőközeg cirkulál. Rendkívül hatékony, magas COP értékkel rendelkezik, mivel 1kWh befektetett energiából 3-6kWh fűtési energiát szolgáltat. Működéséhez szükséges hőt bárhonnan képes felvenni, a levegőből történő hőfelvétel igényli a legkisebb beruházási költséget. A hőszivattyú használható hűtésre, fűtésre és melegvíz előállítására is. Lakásunk hőmérsékletét és friss levegő igényét, egy hővisszanyerős szellőztetőgéppel kombinálva különösen hatékonyan szinten tarthatjuk, akár páratartalom megtartásával. Az otthonfelújítási támogatás ez esetben is elérhető.

Napelem
 

Az egyik legelterjedtebb megújuló energiaforrás a háztartások körében. A szilícium alapú kristályok segítségével alakul át a napenergia elektromos árammá. Több típusa is elérhető, hazánkban a kedvezőbb ár/teljesítmény aránya miatt a polikristályos napelemeket részesítik előnyben. Egy átlagos családi ház esetében a napelemes rendszer kiépítésének költsége nagyjából másfél-kétmillió forintba kerül. Ráadásul állami támogatás is kérhető rá, és ingatlanunkon sem kell különösebb átalakítást végezni. Várható élettartama 25-30 év. 

A környezetbarát és zöld megoldások bekerülési költségei kapcsán egyelőre magasabb összeggel kell számolnunk, azonban akár 10 év alatt is megtérülhet a beruházásunk. Ha az átállás tisztább levegőt és élővizet eredményez számunkra és a jövő generációknak, mindenképp érdemes befektetnünk, hiszen napsugárzásból vagy szélből sosem fogyunk ki. Ahogyan ötleteinkből és tanácsainkból sem. További cikkekért látogass vissza később is oldalunkra vagy kérj ajánlatot most. 


 Kövess minket Facebook oldalunkon, csatlakozz a Klímás kérdések és válaszok - klimaTIPP.hu csoporthoz és iratkozzon fel körlevelünkre, hogy értékes tudással és nyereményekkel gazdagodj. 

Ha tetszett a cikk értékeld a csillagokkal és hagyj egy kommentet a részünkre. Segítsd munkánkat azzal, hogy megosztod velünk véleményed.

Ha kérdésed, vagy javaslatod van, lépj kapcsolatba velünk e-mailben. 

 • 2021.03.14., Vasárnap
 • 215

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :