Keres

Vélemény és tapasztalatok a klíma kapcsán

Manapság nagyon nehéz elképzelni az életünket klíma nélkül. Nyáron szinte lehetetlen az élet nélküle, viszont sok szempontot figyelembe kell vennünk a használatakor. Nyaranta úgy érzem, hogy a klíma Isten ajándéka: autómban és házamban is rendszeresen használom a készülékeket.

 

Milyen klíma kell nekem?

 

A házba tudatosan olyan klímát választottunk, aminek fűtő funkciója is van. Azok akik nem vályogházban vagy földházban laknak például, hanem esetleg betonházban vagy panelban azoknak a nyári otthonlét egy idő után kínszenvedés. Mi sajnos így jártunk, hogy az évről-évre tovább tartó nyári kánikulában már aludni sem tudtunk. Így felszereltettünk egy körülbelül 200.000 Ft értékű klímát, azóta jól telnek a nyári éjszakák, illetve az átmeneti időszakokban nem kell begyújtani. Persze van ennél olcsóbb és drágább kategória is.

 

A klíma helyes alkalmazása

 

Eleinte sajnos nem tudtam, hogy hogyan kell biztonságosan használni, ezért sajnos nagyon megbetegedtem. Először nem tudtam mi lehet a bajom, mert úgy éreztem, hogy olyan mintha valaki a mellkasomon taposna, plusz megfázásos tüneteim voltak. De nyáron? Egyik barátom felvilágosított, hogy ez bizony a klíma miatt van. Azóta már nagyon figyelek rá, hogy hogyan használjam. A betegségem onnan jött, hogy egy forró nyári nap után beültem az autóba és magamra fordítottam a szellőzőket. Hirtelen persze rendkívül jól esett, aztán a betegség már kevésbé. Az eset után még hónapokig rosszul éreztem magam a klimatizált helyiségekben, de szerencsére ez elmúlt. Azóta a kocsiban a szellőztetőt az ablakok felé fordítva használom, hogy azokat hűtse. Valamint maximum 8 fokkal állítom kisebb hőfokra a klíma szabályzót, hogy a szervezetem ne szenvedjen annyit a ki- és beszállások alkalmával. Azóta nem volt problémám.

 

Használjam vagy ne használjam?

 

Nagy hőségben igenis jó, ha van az autónkban klíma. Sokszor a napon órákig parkoló autó műszerfala és ablakai ontják a forróságot. Szerintem sokkal balesetveszélyesebb lehet úgy vezetni, mint klíma nélkül. Különösen időseknél és szívbetegeknél. Átlagosan évente egyszer kell feltöltenem az autómat klíma gázzal, ami 10000 Ft körül van.

Az autó fogyasztásán nyilván egy kicsit dob, de még mindig jobb, mint esetleg rosszul lenni s ezáltal veszélyeztetni mások életét. A fogyasztás sem több, mint mikor télen fűteni kell.

 

Fontos a tudatos hozzáállás 

 

Sokszor gondolok persze a környezetre gyakorolt káros hatására, ezért nagyon figyelek hogy csak akkor használjam, amikor feltétlenül szükséges. (A különböző légkondicionáló készülékekben használt gázok környezetre gyakorolt hatása kapcsán íródott cikkünket itt találja.) Rendkívül fontos, hogy a lakáson belüli és kívüli hőmérséklet se legyen több 8-10 foknál, mert a szervezetet sokkolhatja, ha huzamosabb bent tartózkodás után kimegyünk a szabadba, ahol neadjisten tombol a nyár.

Egyszer volt alkalmam ezt is átélni. Volt, hogy napokig bent voltam az állandó 24 fokra állított klímás házban, csak estefelé mozdultam ki. Majd egy kora délutáni értekezletre kellett mennem. Óra hosszákon keresztül patakokban ömlött rólam a víz, még a körmömről is. Gyorsan rájöttem, hogy miért, de ezt is megtanultam végül.

Akinek szüksége van klímaberendezésre és megteheti az mindenképp szereltessen be egyet, de vigyázzon a helyes használatra, főleg a kisgyermekek egészsége miatt!

Egy indiai barátom szerint Újdelhiben lassan létezni sem lehet klíma nélkül, akkora a hőség időnként. Sokszor 43 fok feletti a hőmérséklet, árnyékban.

Sokszor tényleg elgondolkodtató, hogy merre tart a világ és az eszközök fejlődése. Személy szerint a klímaberendezésekkel kapcsolatban a tudatos felhasználást javaslom, nem csak az áramszámla miatt, hanem környezetünk megóvása érdekében is!

Kép forrása: [link]

  • 2019.02.14., Csütörtök
  • 1854

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :