Keres

Klíma típusok - lakossági klímák

Mivel az idei tavaszt sikerült egyetlen langyos, kellemesen madárcsicsergős nappal letudni, sokunk számára sürgetővé vált a klímaprobléma megoldása, hiszen kellemetlen dolog az irodai légkondi miatt túlórát vállalni, vagy csak azért beülni az ideálisra hűtött autóba a lakás helyett, hogy ne kapjunk hőgutát.

Ha a klímaberendezés vásárlása aktuálissá is válik, sokan elveszítik az önbizalmukat a hatalmas kínálatot látva és gyakran választják a legegyszerűbbnek és legolcsóbbnak tűnő, de hosszú távon nem feltétlenül leginkább költséghatékony megoldáshoz.

Ebben a cikkünkben a különböző kivitelű klímák kapcsán biztosítunk rövid ismertetőket. A fő csoportosítási elv a “méret” lesz, de először tisztáznunk kell két alapvető fogalmat.

 

lakossági klímaberendezések

 

Lakossági klímaberendezések

A különböző kialakítású klíma típusok közül lakossági klímaberendezésnek az oldalfali és console kialakítású, illetve multisplit rendszereket nevezzük.

 

Kereskedelmi klímaberendezések

Ide soroljuk a légcsatornás, kazettás és parapet kialakítású légkondicionáló készülékeket.

 

Mobil klímák, ablakklímák

A “méret” szerinti beosztás szerint a sort a mobil klímaberendezések és az ablakklímák alkotják. Az ablakklíma egy egységből álló, ablakra szerelhető, egyszerűen telepíthető készülék. Magyarországon nem igazán elterjedt dolog, itthon inkább mobil klímát választanak a vásárlók.

A mobil klíma egy- vagy két részből álló készülék, egy könnyű, hordozható eszköz, amely általában egy helyiség hűtésére elegendő teljesítménnyel bír. A belső egysége általában nem egészen egy méter magas és kerekeken gurítható. Áruk általában néhány tízezer és 200 ezer forint között mozog, sok-sok extrát és szűrőt választhat a leendő vásárló.

 

Monoblokk klímák

Felépítésüket tekintve hasonlítanak a mobil klímaberendezésekre (egy modulból és csövekből álló  berendezések), ezek azonban rögzítve vannak. Olyan helyen alkalmazzák őket, ahol nagyobb teljesítményre van szükség, mint amit egy mobil légkondi tud biztosítani, viszont split berendezés nem alkalmazható valamilyen okból. Ilyen lehet például egy műemlékvédelem alatt álló épület.

 

Split klíma típusok

A beépíthető split klímaberendezéseknek két fő típusa van. A monosplit légkondik egy kültéri és egy beltéri egységből állnak, a multisplit változatok viszont egy kültériből és több beltériből. Számos különböző kialakítással kaphatóak.

Népszerűségük a hatalmas piaci kínálatból fakad, a vásárlók számos árkategóriából és sok-sok felszereltségi opcióból választhatnak, ráadásul számos típus gazdaságos alternatívát nyújt a fűtés kapcsán is. Hátrányuk, hogy nem minden helyen lehet őket alkalmazni a kültéri egységük miatt.

 

Oldalfali klíma

A split klímaberendezések közül a legnépszerűbb, beltéri egységét falra szerelik.

 

Kazettás klíma

Ezeknél a berendezéseknél a beltéri egység négyzet alakú és az álmennyezetbe kerül. Kereskedelmi változatait gyakran alkalmazzák nagyobb terek légkondicionálására is.

 

Parapet klíma

A parapet légkondik hasonlóak az oldalfali típusokhoz, azonban a padlóhoz közel, vagy a mennyezetre szokták szerelni a beltéri egységüket. Leginkább olyan helyeken alkalmazzák őket, ahol helytakarékosnak kell lenni és a hűtés (vagy a fűtés) nem oldható meg más módon. A konzol / console klímák hasonlóak ehhez a változathoz, azok viszont csak padlóra szerelhetőek.

 

Légcsatornázható klíma

Ennél a megoldásnál a beltéri egység rejtve van, és a légcsatorna hálózaton keresztül történik a hűtés és fűtés.

 

A kép forrása: [link]

  • 2019.03.08., Péntek
  • 2950

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :