Keres

Klíma típusok - kereskedelmi klímák

Képzeljük el, milyen kellemes is az, amikor az üzemi túlórát ötven fokos melegben, izzadt és ingerült dolgozók között, apokaliptikus víziókat élvezve kell eltöltenünk… az ilyen helyzetek elkerülésére rengeteg különböző légkondicionáló berendezés közül választhatunk. Cikkünkben a kereskedelmi klímák (azaz 5W teljesítmény feletti, vagy speciális kialakítású berendezések) egyes típusait mutatjuk be röviden.

 

kereskedelmi klíma, vállalati klíma

 

Split klímaberendezések

 

Előző cikkünkben már ismertettük az egy kültéri és egy vagy több (mono- vagy multisplit) beltéri egységgel rendelkező klímaberendezéseket, azonban meg kell említenünk, hogy ezeket is gyakran alkalmazzák kereskedelmi vagy ipari körülmények között. Kisebb helység és légtér esetén egy jó hatásfokú, minőségi berendezés is elegendő teljesítménnyel rendelkezhet. Konyhákban, üzemekben, műhelyekben gyakran találkozhatunk a négyszögletes, álmennyezetbe szerelt beltéri egységgel rendelkező kazettás klímákkal, de az oldalfali vagy parapet megoldások sem ritkák. 

Ipari és kereskedelmi alkalmazásban rendkívül gyakoriak az úgynevezett légcsatornás megoldások, ahol a standard kültéri egységhez egy speciálisan kialakított légcserélő “csatornarendszer” és egy (vagy több) beltéri egység tartozik. Kazettás változatokkal gyakran találkozhatunk konyhákban, légcsatornás megoldásokkal pedig üzemekben vagy irodaházakban.

Az oszlop klíma is inkább ebben a szegmensben használt készülék. Nevét speciális kialakítású beltéri egységéről kapta, kültéri egysége hagyományos jellegű. Általában csak nagyobb teljesítményű változatokban kapható, ára gyakran millió forintos nagyságrendű.

 

Szekrény klíma

 

A szekrény klíma speciális berendezés, amely kapcsoló- vagy szerverszekrények klimatizálására használható. Léteznek egyszerűbb ventillátoros, illetve komplexebb megoldások is.

 

Szerver klíma

 

A mazochista hajlamú dolgozók a szervertermi nyarat különösen élvezik, ugyanis a nagyteljesítményű számítógépek, hálózati eszközök és háttértárak jelentős hőt generálnak. A szerver klíma

  • a nap 24 órájában képes az informatikai berendezések optimális működéséhez szükséges hőmérsékletet biztosítani,
  • a folyamatos üzem miatt energiatakarékos kialakítású (magas energiaosztályba tartozik),

Továbbá általában rendelkezik olyan extrákkal, mint

  • a wifis/internetes vezérlés lehetősége
  • riasztóüzenet kiküldése leállás vagy egyéb rendszerhiba esetén.

A szervertermekben nem csak a megfelelő hőmérsékletet kell biztosítani, hanem a porszűrés, illetve a páramentesítés is kritikus kérdés.

 

VRF / VRV rendszerek

 

A VRF (a Daikin márka esetében VRV) rendszerek az inverteres multisplit klímaberendezésekhez hasonlítanak: rendelkeznek egy nagy teljesítményi kültéri egységgel és több kisebb beltéri egységgel. A VRF rendszerek a lakossági változatokhoz képest azonban sokkal összetettebb vezetékhálózattal rendelkeznek, vezérlését pedig komplex elektronika látja el. Ezek a berendezések a klimatizálás csúcsát jelentik, komoly üzemek, többszintes épületek teljes légkondicionálását el lehet velük látni.

 

A kép forrása: [link]

  • 2019.03.15., Péntek
  • 719

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :