Keres

3 nyomós érv a rendszeres légkondi karbantartás mellett

Valószínűleg minden klímatulajdonos tisztában van már vele, hogy a légkondi karbantartást  nem érdemes elhanyagolni. Egy otthoni egyszerű berendezés esetében is javasolt a szezon előtti karbantartás, mivel sok problémát meg tudunk előzni ezáltal.

Összegyűjtöttünk 3 igencsak nyomós érvet, ami azt bizonyítja, hogy szükség van a rendszeres felügyeletre. Ha elhanyagoljuk a karbantartást, az hatással lehet az egészségünkre, illetve a pénztárcánkra is.

 

A légkondi beltéri egysége kedvelt hely a baktériumok körében

 

rozsdás, elhasznált klímaberendezés - ezért fontos a karbantartás

 

A klíma karbantartás egyik legalapvetőbb lépése a klíma tisztítása. Erre a légkondi hűtési folyamata miatt van szükség. 

A beltéri egységek belsejében jelentő pára termelődik és ez a nedves környezet kiváló melegágya a legkülönfélébb baktériumoknak és gombáknak. Ezek az apró élőlények akár terjeszthetnek betegségeket is, de az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak kellemetlen szagokat árasztanak.

 

A klímaberendezés szűrői és hőcserélő felületei koszolódnak

 

Ha a házon belül egy bármilyen felületet, polcot, asztalt nem használunk rendszeresen, néhány nap alatt elkezdi ellepni a por. Bizonyos helyeken ez akár egy nap alatt is megtörténik. 

Honnan is származik ez a por? Természetesen a levegőből. Gondoljunk csak bele, ha a levegőből ennyi szennyeződés képes lerakodni az asztalunkra ilyen rövid idő alatt, akkor milyen mértékű por képes lerakodni a levegőt folyamatosan mozgató légkondícionáló berendezés hőcserélő felületeinek lamelláin?

A helyzet a külső egységeknél fokozottabban érvényes, hiszen itt nem csak por, de bármilyen szél által felkapott szennyeződés is bekerül a rendszerbe.

Az elkoszolódott klíma hatékonysága így csökken, az energiafelhasználása nő, azaz növekszik vele a havi villanyszámla összege.

 

Az alkatrészek elhasználódnak

 

A klímaberendezés mozgó és nyomás alatt lévő alkatrészekből, eszközökből áll. Ugyanúgy, mint egy autó esetében, ezeknél a készülékeknél is érdemes időközönként ellenőrizni ezen alkatrészek állapotát. 

Egy rendszeresen karbantartott klímaberendezés élettartama hosszabb, hiszen a rendszeres légkondi karbantartások által gyorsan fény derülhet egy esetleges hibára. Költségek terén is sokkal olcsóbb egy alkatrész javítása, illetve cseréje, mint teljes meghibásodás esetén a teljes rendszer cseréje. A légkondícionáló egy rendkívül összetett gép, egy apró hiba is képes hosszabb távon tönkretenni az egészet.

Érdemes tehát elgondolkodni azon hogy hívjunk egy klímaszerelőt, vagy esetleg kockáztatjuk az egészségünket, magasabb energiadíjat fizetünk és megkockáztatjuk azt, hogy rövid időn belül ki kell cserélni a készülékünket.

A kép forrása: [link]

 

  • 2019.03.22., Péntek
  • 793

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :