Keres

Hogyan kereshetjük meg mi magunk a leghalkabb klímakészüléket?

 

Megkíséreltük megkeresni a leghalkabb klímaberendezést. A feladat talán egyszerűnek tűnik, de valójában nem az: a legjobb megoldásként azt találtuk, hogy megpróbáljuk bemutatni, hogyan értelmezheti a klíma zajszintjére vonatkozó információkat.

Ahhoz, hogy pontosan fel tudjuk mérni a technikai adatok alapján, mennyire hangos is egy klíma, érdemes megismerni a zajszint mérésére szolgáló dBA mértékegységet. 

 

halk klíma?

 

Amit a dBA értékről tudni érdemes (dBA)

 

 

A dBA gyakorlatilag a hangnyomásszintet jelenti, aminek a segítségével akár mi magunk is fel tudjuk mérni a légkondícionáló várható hangerejét. Tegyük fel (mivel a skála is feltételezi), hogy a hallásküszöb, azaz a hangnyomás amit az emberi fül érzékelni tud, 0 dBA-nál kezdődik!

A 0 dBA tulajdonképpen tekinthető csendnek is. A légzés ezen a skálán valahol 10 dBA környékén helyezkedik el, míg a hangerő, amit egy másik emberrel történő zavartalan beszélgetés során hallunk, körülbelül 60 dBA-ra tehető. Ha beszélgetés közben kitör a vihar és mennydörögni kezd, akkor 120 dBA erejű hangnyomás is keletkezhet.

 

Milyen hangnyomással rendelkezik egy átlagos klímaberendezés?

 

Attól függően, hogy az adott klímaberendezés mely részéről beszélünk, természetesen változhat a zajszint. Míg egy külső egység 50-60 dBA környékén is zümmöghet, addig ugyanennek a beltéri egységei között található akár 20 dBA hangnyomást leadó egység is.

Egy monoblokk klíma azonban, ahol egy egységben valósul meg minden (pl. mobil klíma, ablakklíma), kicsivel hangosabb hagyományosabb társainál. Ezért cserébe azonban még mindig előnye a könnyebb szerelhetősége. 

Érdemes tehát a vásárlandó klímaberendezés technikai adatlapját böngészni! Ezek ugyan még mindig csak technikai adatok, szerencsére vannak olvasói visszajelzéseink is erről a tényezőről, konkrétan Gree típusú készülékekkel kapcsolatban.

 

Milyen hangos a leghalkabb klíma?

 

Előre jól sejthető módon erre a kérdésre egyértelmű választ nem tudunk adni, hiszen napról napra jelennek meg újabb berendezések, amelyek egyre erőteljesebben szolgálják kényelmünket. A legtöbb gyártó így azon is dolgozik, hogy minél alacsonyabb zajszintet tudjon elérni a maximális energiahatékonysággal egyidőben.

 

Hogyan tájékozódhatom a klíma zajszintjéről?

 

A berendezéshez kapott tájékoztató füzetecskék, melyek akár online is elérhetőek, teljeskörű tájékoztatást adnak arról, hogy milyen zajos légkondícionálót készülünk vásárolni. Már tudjuk mit jelent a dBA jelölés, csak meg kell találni azt a műszaki leírásban.

Ehhez jellemzően a Noise Level címszó alatt fogunk találni egyértelmű információkat. Amennyiben a készülék több egységből áll, mindezt egységenként jelölik meg a gyártók.

 

A kép forrása: [link]

  • 2019.03.29., Péntek
  • 3719

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :