Keres

A klíma működése

A légkondi eredetileg a nyári időszak egyik főszereplője volt, a jó hatásfokú és elérhető árú hűtő-fűtő klímák megjelenésével azonban az őszi-téli szezonban is egyre népszerűbb kezd válni, mint alternatív megoldás a fűtésre. Következő cikkünk témája a klíma működése, felépítése, illetve néhány szót szólunk az extra funkciókról is.

Kattintson ide, ha a hűtő-fűtő klímák érdeklik!

 

 

Fogalommagyarázat

 

A split klíma jelentése

A klíma működési elve előtt azonban jöjjön két rövid ismertető! A vásárlók körében népszerű split klíma egy olyan légkondicionáló berendezés típus, amelynek két része van: egy kisebb beltéri egység és egy nagyobb kültéri egység. Ezeket csövek kötik össze, amelyen keresztül hűtőközeg, speciális gáz halad körbe. Értelemszerű, hogy ez a rendszer helyhez kötött. A split klímák "két" változata a monosplit, illetve a multisplit klíma. Mono- esetén egy beltéri egységről beszélünk, multi esetén többről.

Mi az a mobil klíma?

Sok vásárlón csak alkalomszerűen használja a légkondit, vagy csak kisebb területet akar hűteni, fűteni, ezért nincs szüksége split klímára. Ilyenkor jönnek jól a hordozható kialakítású, kisebb teljesítményű és olcsóbb mobil klímák.

 

A klíma működése: hűtés

A hétköznapi monosplit klímaberendezés öt fő elemből áll:

 

  • - hűtőközeg, amely a hőcseréért felel,
  • - párologtató, ez a beltéri egység,
  • - kondenzátor, ez a kültéri egység,
  • - kompresszor, ami a hűtőközeget "mozgatja",
  • - fojtás, amely a hűtőközeg nyomásáért, halmazállapotáért felel.

 

A kültéri és a beltéri egység is tartalmaz egy "tekercset" (angolul coil), amelyeket 1-1 cső köt össze és hűtőközeget tartalmaznak. Az elv az, hogy a beltéri egységben, a párologtatóban lévő hűtőközeg hideg legyen, a kültériben, a kondenzátorban lévő pedig meleg. Ehhez a hűtőközeg keringetésére van szükség, ezért felel a kompresszor.

A párologtatóban lévő alacsony nyomású hűtőközeg az adott helyiségből hőt vesz fel, majd pedig a kompresszor segítségével elkezd a kondenzátor felé áramlani. A megnőtt nyomású, felforrósodott hűtőközeg elér a kondenzátorhoz, ahol leadja a felvett hőt. (Ebben segít a kültéri egységbe szerelt ventillátor, illetve az arra szerelt bordázhat is.) A kültéri egység után egy speciális szabályzószelep található a körben, amely a kondenzátor oldalán növeli, a párologtató oldalán csökkenti a hűtőközeg nyomását. A hűtőközeg halmazállapot váltás (gáz -> folyadék) után folytatja útját a párologtató felé, ahol újból hőt vesz fel.

Fűtés esetén a légkondicionálás folyamata megfordul: a berendezés a kinti környezetből vesz fel hőt és a beltéri egység adja azt le.

 

A beltéri egység karbantartása

A klíma működési elve miatt a beltéri egységnél, a párologtatónál az alacsonyabb hőmérséklet miatt páralecsapódás következik be. Ez tökéletes életteret jelent a kórokozóknak, penésznek. Takarítás nélkül elszaporodnak és a légtérbe kerülnek, ezért évente legalább egyszer karbantartásra, tisztításra van szüksége az eszköznek. Az első jel, ha a klíma működése során kellemetlen, büdös szagot érez, ilyenkor már ne használja!

 

a klíma működése

 

Mi az az inverter?

Kapcsolódó cikkünk az inverteres klíma témájában.

Az inverter egy intelligens szabályzó eszköz, amelytől nagyban függ a klíma működése. A régi típusok kompresszorának működtetése ON-OFF, azaz a ki- és bekapcsolás egyszerű elvén alapult. A légkondicionálás úgy működött, hogy ha megnőtt a hőmérséklet a helyiségben, elindult a klímaberendezés kompresszora, amikor pedig kellően lehűlt a helyiség, leállt. Ez nem volt sem gazdaságos, sem megbízható. Az inverteres technológia esetén azonban a hűtőteljesítmény (vagy a fűtő-) aktívan van szabályozva, ahogy a belső hőmérséklet megkívánja. Sokkal kevesebb áramot fogyaszt a rendszer, ráadásul az elektromos hálózatot is kevésbé terheli.

Az inverter lényegében szabályozza:

 

  • - a hűtőteljesítmény / fűtőteljesítmény mértékét,
  • - a motor forgási sebességét,
  • - a hűtőközeg keringetését,
  • - a szoba hőmérsékletét.

 

Klíma gáz típusok

A klíma gáz típusok kapcsán írt hosszabb cikkünket ide kattintva olvashatja el.

  • - R22: egy már kivont, környezetre káros hűtőközeg.
  • - R410a: az R22-t leváltó, sokkal környezetbarátabb jellegű hűtőközeg.
  • - R32: környezetvédelmi szempontból a jelenleg a legjobb tulajdonságokkal rendelkező, korszerű eszköz.

 

Extra funkciók

A teljes listát itt találja!

A split klímák egyik alapvető kiegészítője a távirányító, amely a használt funkciók és beállítások mellett a beállított hőmérsékletet is kijelzi. Egy különálló hőmérőt is tartalmazhat, amely részt vesz a készülék működésének szabályzásában.

A beltéri egység egyik alapvető elemei a klíma szűrő, amely különböző szennyeződésektől, kórokozóktól mentesíti a helyiség légterét. A komplexebb típusok számos extra filterrel rendelkeznek.

A csendes üzemmód lényege, hogy alacsonyabbra állítja a ventillátor fordulatszámát, így a készülék halkabban üzemel.

Sok klíma wifin keresztül csatlakozhat otthonunk hálózatára, illetve az internetre is. Az okos otthon koncepció terjedésével egyre komplexebb szabályzási módok és házirendek jönnek létre.

A jó hatásfokú fűtésre felkészített klímaberendezések funkciói között találjuk az úgynevezett temperálást, amely stabil alacsony hőmérsékleten tartja a légteret. Ez főleg akkor jön jól, amikor egy helyiséget, épületet nem használunk, viszont nem akarjuk, hogy teljesen kihűljön. A hűtő-fűtő klímák számos olyan extrával is rendelkeznek, amely lehetővé teszi az alacsony hőmérsékleten való működtetésüket. Ilyen például a kültéri egység beépített fűtése, amely segítségével elkerülhető, hogy lecsapódott pára megfagyjon az eszköz felületén.

 

 

  • 2018.12.14., Péntek
  • 6991

Címkék

Korábbi vélemények - 1

Galla Péter

" Nagyon hasznois cikk. "

2018.12.16. 19:18, Vasárnap

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :