Keres

Olcsó klímaberendezések

Képzeljünk el egy szomorú jelenetet egy hollywoodi filmből: a főszereplő áll a szakadó esőben háza előtt, miközben egy sötét furgon előtt álló alak egy papírfecnit nyom a kezébe. A hős lehajtja fejét szomorúan, kezéből kiejti üres pénztárcáját, ami hatalmasat csobban az úttesten gyöngyöző vízben. Az alak megfordul és beszáll az autóba, majd lassan elhajt… névtelen szereplőnk könnyeit pedig elmossák az esőcseppek, miközben a szimfonikus zenekar andalítóan gyönyörű, de végtelenül szomorú zenét játszik a háttérben. Ez is egy lehetséges forgatókönyv, ha olcsó klímát készülünk vásárolni. Megvásárláskor ugyan jó üzletnek tűnhet, de hosszabb távon igazi pénztemetővé válhatnak. De mégis mi a baj velük?

 

az olcsó klímák veszélyei

Olcsók klímák: problémák, veszélyek, negatívumok

A beszereltetés
 

Tegyük fel, hogy olcsón meglát egy szimpatikus teljesítményértékekkel és funkciókkal bíró klímaberendezést valamilyen barkácsáruházban. Megtetszik Önnek, meg is vásárolja, majd hazaviszi. Mivel csak az eszközt vásárolta meg, ezért szüksége lesz egy szakemberre, aki elvégzi a beszerelést… igen ám, de itt derül ki, hogy valójában sokkal egyszerűbb és olcsóbb lett volna, ha közvetlen a vállalkozón keresztül vásárolja magát az eszközt is. Lehet, hogy a magánvállalkozótól beszerzett klíma szereléssel együtt kedvezőbb árú lett volna.


A garancia
 

Sajnos legyen szó autókról, informatikai vagy multimédiás berendezésekről vagy komolyabb háztartási gépekről, sokan abszolút nem számolnak azzal, hogy egy készülék vagy eszköz használható állapotban való tartása pluszköltséggel, illetve rendszeres karbantartással jár. Emiatt gyakran teljesen figyelmen kívül hagyják a vásárolt eszköz garanciafeltételeinek áttekintését, ami a későbbiekben brutális kiadásokhoz vezethet.

Pedig egy megfelelő disztribúciós háttérrel rendelkező, jó forgalmazótól és gyártótól származó eszköz javíttatása hosszú éveken keresztül lekerülhet a válláról, ha jól választ. A jó, értékes garancia nem csak ingyenes és hosszú távra szól, hanem az érvényesítés szükségesség esetén gyors ügyvitelt is biztosít a vevő számára. Ha olcsó klímát választ, sok kellemetlenségre kell felkészülnie.


Az olcsó klímák legnagyobb problémája: az alkatrészek utánpótlása


Meghibásodás esetén nem elegendő csupán a garancia, hiszen a javításra váró eszköznek pótalkatrészre is van szüksége! Sajnos az olcsó klíma valószínűleg egy rosszabb forgalmazói háttérrel rendelkező, vagy éppen pótalkatrészeket nem biztosító gyártótól származik, így totálkárossá is válhat valamilyen meghibásodás esetén ebből az okból kifolyólag. Mindig vásároljon megbízható, stabil márkájú eszközt! Ilyen lehet például a Panasonic, a Daikin (a márka közép- és felsőkategóriás termékei), a Toshiba vagy a Gree klíma is.

 

az olcsók klímák alkatrész-utánpótlása problémás

 

Karbantartási szerződés

 

Egy klímaberendezést évente legalább egyszer ki kell tisztíttatni, leginkább a tavaszi virágzást követően. A rengeteg por és egyéb szennyeződés bekerül az eszközbe, ami eltömíti és rongálja a csöveket. A beltéri egység takarítása különösen fontos egészségügyi okokból, hiszen a klíma működéséből fakadó páralecsapódás következben káros baktériumok és penész telepedhet meg benne. Ettől nem csupán kellemetlen szagot fog árasztani, hanem a légtérbe fogja a kórokozókat szórni.

A karbantartási szerződés lényege, hogy a légkondicionálóra egy szakember időről-időre ránéz, kitakarítja és fertőtleníti azt. Az olcsó klíma mellé ilyesmi biztosan nem jár!

 

Egészségügyi problémák

 


Az előbbi pontban említett veszélyeken túl számos kockázata lehet annak, ha nem megfelelő berendezést választ. Ha az olcsó klíma túl hangos a működése során, akkor migrénszerű fejfájást okozhat, csökkentheti a koncentrációt, fáradtságot, émelygést okozhat. De a nem megfelelő szűrőrendszer miatt is kerülhetnek kórokozók a levegőbe, illetve szintén fejfájást, illetve izületi panaszokat okozhat az is, ha a berendezés jelentős hideg légáramlatot generál.

 

Végszó

 

A megfelelő klímaberendezés kiválasztása komplex dolog. Ne csak teljesítményben és funkcióban számoljunk, hanem gondoljunk a fenntarthatóságra, a komfortra is és így válasszuk ki mindig a legmegbízhatóbb, leginkább költséghatékony megoldást!
 

  • 2018.03.18., Vasárnap
  • 2444

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :