Keres

Ne penészedj le! - avagy a szellőztető berendezések fontossága

Először is egy helyreigazítással kezdem a témát. Sok nézeteltérést olvashattunk arról, hogy az új építményekbe kötelező-e szellőztetőgépet beépíteni. Nos, a sokat emlegetett 7/2006. (V.24.) TNM rendelet március 10-i frissítése pontot tett az ügy végére. Az innovációért és technológiáért felelős miniszter 13/2021. (III.10.) rendelkezésében egy szó beiktatásával lezártnak tekinti a vitát. „Légtechnikai rendszer” helyett „légtechnikai rendszer esetén”-ként kell értelmezni az előírás szövegét.

 

Amely így szól:

2. Az épület szellőző levegő igénye

2.1. Nem lakó funkciójú épület

Légtechnikai rendszer esetén, folyamatos emberi tartózkodásra használatos helyiségben a tartózkodási zónába minimálisan bejuttatandó friss levegő mennyiséget az alábbi összefüggéssel lehet megállapítani alacsonyan szennyező épületet figyelembe véve. Ettől eltérő igényeket a tervezési programban kell rögzíteni.

2.2. *  Lakóépület                            

Légtechnikai rendszer esetén, az alábbi helyiségekben a tartózkodási zónába minimálisan bejuttatandó friss levegő mennyiséget a 2. táblázat szerint lehet megállapítani

2.4. *  Ha az épület tartózkodási zónájába bejuttatandó friss levegő mennyiségét szabályozott működésű hővisszanyerős vagy központi elszívásos szellőztetőrendszer biztosítja, akkor a rendszer részeként és kialakításánál figyelembe vehetők a friss levegő bevezetésére alkalmas passzív, automatikus működésű páraszabályozású légbevezető elemek, de az épület külső nyílászáróinak teljes vagy részleges nyitásával történő frisslevegő-bejutást a 2.1. és 2.2. alpontban meghatározott érték számításánál nem szabad figyelembe venni.

 

Nos nézzük, mit is tud a hővisszanyerős szellőztető, a rekuperátor? A készülék belsejében található ventilátorok gondoskodnak a levegő cseréjéről. A kinti friss levegő és a benti elhasználódott levegő soha nem találkoznak az eszközben, csupán a hőcserélőn keresztül adja át hőenergiáját a magasabb hőmérsékletű az alacsonyabbnak. A polimer membrános, azaz entalpiás hőcserélővel rendelkező rendszerek képesek a páratartalom szabályozására is, ezáltal a penész megelőzésére is alkalmas a berendezés.

 

Kinek jelenthet jó alternatívát a szellőztető rendszer?      


Például azoknak, akik a belvárosi szmog és zaj miatt nem szívesen nyitnak ablakot. A bogárfóbiásoknak sem kell aggódniuk a különböző rovarok, poloskák miatt. Azoknak akik a penész jelenlétével küzdenek. Egy hővisszanyerős géppel a fűtés, vagy épp hűtés során a hőveszteség is elenyészőTiszta, por- és pollenmentes, korszerű és energiatakarékos megoldás.

 

Miért olyan fontos a szellőztetés?       

 

Mindannyian tudjuk, ahhoz, hogy életben maradjunk, szükségük van oxigénre (is).  Az oxigén színtelen, szagtalan gáz, megtalálható a légkörben. Lényegében az oxigén tehet arról, hogy kialakult az élet a Földön. Tehát, elemi feltétele létezésünknek.

Alapvető jogunk a friss levegőhöz való jutásunk. Sajnos, ezt a penészgombák is tudják, mert nekik is szükségük van rá. Magas páratartalommal tovább kedvezhetünk számukra. A penész ugyanakkor nem kedves hozzánk. Hívatlan vendégként megjelenik otthonunkban a csúnya fekete folt személyében. Eleinte csak a sarokban, a fal szélein, az ablak körül. Azután, ha már végképp jól érzi magát, el sem akar tűnni. Érezhetővé válik jelenléte bútorainkon, ruháinkon, lakástextileken. Hazaérve egy fárasztó munkanap után, ő jön velünk szembe először és nem üdvözöl szívéjesen. Ha nem is látjuk, a dohszag jelezni fogja jelenlététSúlyosabb esetben allergiát is okozhat.

 A penész leggyakrabban olyan helyiségekben üti fel fejét, ahol rendszeresen, hosszabb ideig magas a levegő vízgőztartalma. Konyhában, fürdőben, illetve ahová a frissen mosott ruháinkat teregetjük. A légzésünkkel szintén párát bocsátunk ki, így a hálószobában is számíthatunk rá. Tovább ront a helyzeten, ha otthonunk alul vagy túl szigetelt, esetleg korszerűtlen fűtésű. A túlzott szigetelés és az új típusú műanyag nyílászárók is „megfojtják” a lakást. A legtöbbet a gyakori szellőztetés jelentőségéről olvashatunk. 
 

Ez az! Kiálthatnánk fel, gyakori szellőztetés megoldja a gondot.       


Ennek következtében gyakorlatilag már csak nyitott ablakkal létezünk, ha kint pedig esik az eső és jönnek a mínuszok... nem fog javulni a helyzet, sőt egyre rosszabb lesz. 

De mit tehetünk, ha nem akarjuk a drága meleget folyton folyvást az utcára engedni és az épület állagát is meg kívánjuk óvni? Elmesélem, mert végig jártam az iskoláját.

A penész elleni harcot kezdtem spray-vel és tablettás páragyűjtővel. Nem volt hatásos, cserébe olcsón nem kaptam semmit. Sokat tanakodva, a másik végletbe kapaszkodtam volna, az ingatlan teljes szigetelése, a fűtés modernizálása opciójaként. Ez utóbbi az újépítésű, frissen átadott házaknál természetesen követelmény, de a régiek esetében, mint az enyém, túlzó és időigényes. (Időszerűvé vált, de nem a tél közepén)

A sok bosszúság után felhívtam egy szakembert, aki ózongenerátor segítségével elpusztította a penész csíráját is, egyúttal fertőtlenítve a teljes ingatlant, majd beszereztem egy párátlanító készüléket, az újbóli spontán felbukkanás megelőzésére. Rengeteg gyártó közül tudtam választani, a 16-40 liter/nap teljesítményig. Először meglepődtem, hogy mennyire sok vizet köt meg ez a gép. Ezt követően, mivel a nyílászáróim már újak a szakember egy entalpiás hővisszanyerős szellőztető gép beszerzését javasolta. Beszerelését követően, mindennapos használattal sikerült szinten tartani a pára mennyiségét. Így a kezdeti 65% feletti páratartalmat, 50% alá szorítottuk. Egy éve már ennek a mizériának és szerencsére kijelenthetem, megérte, a penész és kellemetlen szaggal mára már köszönőviszonyban sem vagyunk.

Az ózongenerátor hasznosságáról már olvashattál „Ózongenerátorral a VÍRUSOK, BAKTÉRIUMOK és GOMBÁK ellen” c. cikkünkben. Egyéb légtisztítókkal kapcsolatos cikkeinkkel pedig hamarosan jövünk.

Várunk vissza!


Kövess minket Facebook oldalunkon, csatlakozz a Klímás kérdések és válaszok - klimaTIPP.hu csoporthoz és iratkozzon fel körlevelünkre, hogy értékes tudással és nyereményekkel gazdagodj. 

Ha tetszett a cikk értékeld a csillagokkal és hagyj egy kommentet a részünkre. Segítsd munkánkat azzal, hogy megosztod velünk véleményed.

Ha kérdésed, vagy javaslatod van, lépj kapcsolatba velünk e-mailben. 

  • 2021.04.07., Szerda
  • 1636

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :