Keres

A légtisztítókról röviden.

Az elmúlt időben felértékelődött a tiszta, egészséges levegő jelentősége. Különösen igaz ez, ha egy családtagunk, kollégánk megfertőződik napjaink legveszélyesebb láthatatlan ellenségével, a Covid-19 betegséget okozó vírussal. A lakásunk és irodánk levegőjének fertőtlenítését végezhetjük alkalomszerűen pl. ózongenerátorral. Az eszközről bővebben olvashatsz az „Ózongenerátorral a baktériumok, vírusok ellen” cikkünkben. Érdemes akkor választani ezt az eljárást, ha a beteg személy csak a gyógyulást követően tér vissza, megakadályozva így a helyiség újra fertőzését. 
 

 

Mi a helyzet akkor, ha folyamatosan szeretnénk, hogy tiszta levegő vegyen minket körül? Ami ugye, nem olyan nagy elvárás?!

 

Otthonunk levegője - nem is gondolnánk - sok esetben rosszabb a kintinél. A szellőztetések alkalmával beengedjük ugyanis a szmogot, a polleneket. Háziállataink gyakorta hordoznak magukon allergéneket, melyet tévesen szőrallergiának nevezünk, pedig a hámsejtjeikben, nyálukban, vizeletükben található fehérjék okozzák a túlzott immunreakciót.  De takarítás során mi magunk is kemikáliákat juttatunk a légtérbe. A károsanyagok elkerülése tehát nem is olyan egyszerű, ilyenkor nyújt megoldást egy légtisztító-készülék.
 

A légtisztító használata kiváló azok számára, akik allergiával, asztmával szenvednek. Ajánlott olyan háztartásokban, ahol idősebbek, esetleg valamilyen krónikus légzőszervi betegségben szenvedők élnek. Kisbabánk tüdejének fejlődéséhez is hozzájárulunk, ha egészséges környezetet biztosítunk számára. 

A gyártók többféle szűrőrendszert alkalmaznak. 

  • Általában a HEPA szűrő végzi a munka oroszlánrészét, ami azt jelenti, hogy a levegőben lévő nemkívánt anyagok akár 99%ától megszabadít minket. Elbánik a mikroszkopikus részecskékkel, allergénekkel, baktériumokkal, vírusokkal, penész spórával. 
  • Vannak olyan légtisztítók, amelyek csak kevés funkciót látnak el, de azt nagyon jól csinálják, mások több félét tudnak, ehhez számtalan extra filterrel rendelkező modell közül választhatunk. 
  • Az elektrosztatikus szűrők moshatóak, halkak, mindent felszívnak, kivéve a szagokat. 
  • Szagok ellen hatásos fegyver az aktívszén szűrő, amellyel a dohány vagy a kandallófüstnek inthetünk búcsút. 
  • vízszűrő vízen keresztül szűri meg a levegőt, párásítóként is használható. A túlzott párával azonban vigyázzunk a penészedés miatt. 
  • Ezenkívül választhatunk antibakteriális szűrővelUV lámpával, vagy ionizáló funkcióval rendelkező eszközök közül. Az ionizáló ózont termel, így ezt a funkciót csak akkor használjuk, amikor nem tartózkodunk a helyiségben. 
  • fotokatalizátor és formaldehides filter pedig a toxikus anyagok ellen véd. 
  • Egyes légtisztítók képesek környezetüket hűteni és fűteni is. 

Áruk néhány tízezertől többszázezer forintig terjedhet teljesítménytől, extráktól, márkától és dizájntól függően. 

A készülék teljesítményét a CADR (Clean Air Delivery Rate) értékkel szokták feltüntetni, amely az óránként megszűrt levegő mennyiségét mutatja.  A legelterjedtebb gépek 50-350 m3/h CADR értékkel rendelkeznek. A szükséges levegőteljesítmény kiszámításához gondoljuk végig, hogy mekkora teret kívánunk kezelni. Ehhez tudnunk kell egy légköbmétert. A maximális levegőminőség eléréséhez nagyjából óránként 2-4-szer szükséges ennek a levegőmennyiségnek az átmozgatása. Nézzünk egy példát hozzá, tehát, egy 4m x 5m és 2,7m belmagasságú szoba esetében ez 108-216 m3/h-t jelent. 

A könnyebb súlyúak 5-10 kg körüliek, kb. egy karton ásványvíznek megfelelő. A nehezebbek a 20 kg is megközelítik. Derékfájósoknak nem árt a kereken guruló modellek között keresgélni, ha több helyiség között szeretnék mozgatni. 

A kényelmes használat érdekében többnyire rendelkeznek távirányítóval, időzítővel, valamint kijelzőkkel a levegőről és a szűrők állapotáról. Bizonyos modellek a felhasználók számára távoli hozzáférést is lehetővé tesznek wifivel, és éjszakai módot is kiválaszthatunk, annak érdekében, hogy még nyugodtabb álmaink legyenek.

Az ilyen környezetben kívánunk friss fellélegzést és kellemes pihenést! További üdítő hírekkel visszavárunk!

 


Kövess minket Facebook oldalunkon, csatlakozz a Klímás kérdések és válaszok - klimaTIPP.hu csoporthoz és iratkozzon fel körlevelünkre, hogy értékes tudással és nyereményekkel gazdagodj. 

Ha tetszett a cikk értékeld a csillagokkal és hagyj egy kommentet a részünkre. Segítsd munkánkat azzal, hogy megosztod velünk véleményed.

Ha kérdésed, vagy javaslatod van, lépj kapcsolatba velünk e-mailben. 

 

  • 2021.04.11., Vasárnap
  • 1262

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :