Keres

A hőségriadó fokozatai, védekezés a meleg ellen

Egészségügyi problémák, kiszámíthatatlan időjárás, olvadó városok: az idei nyarat átvészelni küzdelmes dolog. Ebben a cikkünkben a hőségriadó fokozatait részletezzük, illetve adunk néhány tippet azzal kapcsolatban, hogy hogyan teheti elviselhetőbbé a hétköznapokat.


Hőségriadó

Magyarországon hőségriadót a Emmi Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkársága rendelhet, amely három fokozatba sorolható.

1. fokozat

Az 1. fokozat még csak tájékoztatási szintet jelent, azt jelenti, hogy a napi átlaghőmérséklet 25 fok fölé várható egy időszakban.

 

2. fokozat

A 2. fokozat hőhullámot jelöl; olyan három napos vagy annál hosszabb időszakot, amikor a várható napi átlaghőmérséklet 25 fok, vagy afeletti érték.

 

3. fokozat

Ez a szint már igazán veszélyes, hiszen három napos vagy hosszabb időszakot jelöl, amikor a várható napi átlaghőmérséklet eléri, vagy meghaladja a 27 Celsius fokot.

 

A kánikulával kéz a kézben járnak a viharok is, amelyek súlyos széllökésekkel, jégesővel is járhatnak. A tapasztalatok alapján sajnos egyre kiszámíthatatlanabb a kialakulásuk, ezért érdemes figyelni az előrejelzéseket! 

A 2018-as időjárás sok helyen rendkívül változékony, hiszen a hosszabb esős időszakok és embert próbáló hőhullámokat váltakoznak. Ez megviseli az emberek szervezetét: izületi és vérnyomás panaszokat, illetve hosszabb távú koncentrációzavart és émelygést, fejfájást okozhat (bár ezek többsége már a hosszan tartó kánikula alatt is előjöhetnek).

 

hőségriadó

 

Önkormányzatok, állami szervek intézkedései
 

A súlyosabb időszakokban a különböző állami intézmények és önkormányzatok sokat tesznek az emberek egészségének megőrzése érdekében: a különböző médiafelületeken keresztül egyre jobb és széleskörűbb tájékoztatást biztosítanak a lakosság számára, sok helyen történik vízosztás és egyre több párakapu vagy nyilvános ivókút érhető el.

A rendkívül meleg területeken egyre többet locsolnak, de a gyerekek számára kihelyezett vizes játékok is egyre népszerűbbek.

 

A meleg ellen való védekezés házépítéskor és a ház környékének kialakításakor
 

  • - Olyan tetőszerkezetet alakítson ki az épületen, amely elősegíti a hő kiáramlását!
  • - Ügyeljen a megfelelő szigetelés kialakítására! Ez a tényező nem csupán a téli hideg, hanem a nyári kánikulák alatt is rengeteget számít.
  • - Használjon világos festéket a falakon!
  • - A napos részeken ne erőltesse a betont, térköveket vagy a felmelegedésre hajlamos járólapokat! A felmelegedett burkolat megtartja, majd kisugározza a hőt. A napos részeken próbálkozzon az udvar befüvesítésével!
  • - Ültessen árnyékot adó fákat!

 

 

A meleg ellen való védekezés a lakásban és utazás közben
 

  • - Kánikula, hőségriadó esetén mindig vigyen magával megfelelő mennyiségű vizet, innivalót! A melegben létfontosságú a szervezetünkből eltávozó anyagok pótlása, így a javasolt 2-3 liter mellett érdemes még több vizet meginni még akkor is, ha egyébként nem érzi magát szomjasnak.

    Hasonló a helyzet az étkezések kapcsán: ha a meleg miatt nincs is étvágya, ne feledje pótolni a szükséges tápanyagokat!
  • - Védekezzen a napfény ellen az úton és lakásában is! Érdemes minél kevesebb bőrfelületet szabadon hagyni, hiszen hazánkban rendkívül erős az UV sugárzás, már néhány perc alatt le lehet égni a 11 é 16 óra közötti időszakban. Védje arcát, fejét!

    A napfényes órákban a redőnyöket, rolót érdemes le-, a függönyöket pedig behúzni. Természetesen ez sem egyértelmű megoldás mindig, hiszen a szigetelőbb jellegű vastag, sötét függönyök miatt a meleg bennrekedhet a lakásban!
  • - A ventillátort érdemes úgy elhelyezni, hogy a hűvösebb helyekről irányítsa a levegőt a melegebb légtérbe.
  • - Viseljen pamut alapú, jól szellőző, bő ruhákat! Bőrén keresztül jobban szellőzik szervezete.
  • - Vásároljon klímaberendezést! Erről bővebben a következő bekezdésben olvashat.
  • - Párátlanítson… vagy párásítson! A páratartalom csökkentése nagyban javíthatja a hőérzetet és szervezetének is ideálisabb lehet. Azonban ne vigye túlzásba! A túlságosan száraz levegő sem kellemesebb, ráadásul légúti panaszokat és durvább izzadást okozhat.
  • - Próbálja a hűvösebb órákban szellőztetni a lakását! Ez nem jelenti azt, nap közben ne lenne szükség a légcserére, hiszen az elhasználódótt levegő csökkenő oxigéntartalma is ronthat a hőérzeten. Ha légkondicionálót használ, akkor különösen figyeljen erre a dologra, hiszen a klímaberendezés csak hőcserét végez, légcserét nem! 
  • - Ne használjon melegedő berendezéseket! A régebbi televíziók, nagyteljesítményű audioberendezések és számítógépek, illetve hasonló eszközök jelentős mértékű hőleadást produkálnak. A számítógépek esetében egy kiadós takarítás is segíthet a helyzeten.

    A konyhai tevékenységek közben érdemes kerülnek a durvább sűtés-főzést, mivel a hőmérséklet mellett a levegő páratartalmát is növeli.

 

 

Klímával a kánikula ellen
 

Ez a három a klímaberendezés típus a legnépszerűbb a meleg (vagy akár a hideg!) időjárással folytatott harcban:


Párátlanító

A párátlanító egy hasznos kis szerkezet, amelynek a célja az, hogy a helyiség páratartalmát csökkentse. Ezt egy kis tartályba gyűjti össze, amelyet üríteni kell bizonyos időközönként, de vannak olyan típusok is, amelyek szennyvízhálózatra köthetőek. 

A nedves, párás melegben a szervezet nehezebben tudja izzadással szabályozni a hőháztartását. A páramentesítő használatával sokat javíthat a komfortérzetén, ráadásul a porszűrővel ellátott típusok megtisztítják a helyiség levegőjét is. 

Nehezen szellőztethető helyiségben használják (pl. pincék),vagy olyan helyeken, ahol valamilyen tevékenység miatt állandóan magas a páratartalom (ilyenek a konyhák, mosókonyhák, fürdőszobák). 


Mobil klíma

A mobil klímaberendezés akkor jön a legjobban, ha csak időszakos, alkalmi jelleggel kell lehűteni egy helyiséget. Ezeket az eszközöket úgy alakítják ki, hogy könnyen lehessen őket mozgatni, akár pakolásról, akár szállításról van szó, és ne legyenek útban a rendezvényen, az irodában sem. 

Teljesítményüket tekintve elmaradnak a fixen beépíthető társaiknál, viszont ezt a sokoldalú felhasználhatóságukkal és barátságosabb árcímkéjükkel kompenzálják.


Split klímaberendezés

A split légkondi fixen beszerelhető eszköz, amely két vagy több egységből áll: van egy nagyobb kültéri, illetve egy- vagy több beltéri egysége, attól függően, hogy hány helyiséget kívánnak vele hűteni, vagy fűteni. Ha több egység van, multisplit, ha egy, akkor monosplit klímáról beszélünk. Természetesen monosplit klímát is lehet több helyiségre alkalmazni, ez viszont a helyiségek, az épület adottságaitól és a tervezéstől függ. A vásárlók leggyakrabban oldalfali kialakítású berendezést választanak. 

A ma vásárolható split klímák mind inverteres kialakításúak, ami azt jelenti, hogy egy dinamikus szabályzó segítségével folyamatosan fenn tudják tartani a kívánt hőmérsékletet gazdaságos áramfogyasztás mellett. A korábbi berendezésekkel ellentétben nem terhelik meg (annyira) az elektromos hálózatot sem, hiszen nem csupán ki- és bekapcsolásból áll a tevékenységük: a szabályzóegység segítségével kiegyensúlyozott, az igényeknek megfelelő hatásfokkal üzemelnek.

De nem csupán a hőmérséklet beállításában segítenek: típustól függően a porszűrő mellett extra filterekkel, páramentesítő funkcióval, illetve internetes/hálózati vezérléssel is rendelkezhetnek. Számos típus alkalmas gazdaságos fűtésre is!

 

A klímaberendezés helyes használata

Használat közben a kinti hőmérsékletnél legfeljebb 6-8 fokkal alacsonyabb szintet állítson be! Ne tartózkodjon a klímaberendezés által generált hideg légáramlatban, hiszen az megfázást, izületi panaszt okozhat. A tervezéskor érdemes a tényező figyelembe venni.    

Fontos, hogy évente legalább egyszer el kell végezni a légkondi karbantartását, takarítását! Ha nem teszi meg, a klímaberendezés beltéri egységén penész, illetve káros baktériumok telepednek meg, amelyek a légáramba kerülve súlyos betegségeket okozhatnak. Ha a klímából rossz szag árad, azonnali karbantartást igényel!

 

Banner forrás: [link]

  • 2018.08.10., Péntek
  • 2856

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :