Keres

Split klímaberendezések

Egy jó klímaberendezés beszerzésének rengeteg előnye van: az általános komfort javítása mellett jobban tud majd munkájára, elfoglaltságaira koncentrálni és javulni fog a közérzete is, különböző szűrőkkel segíthet allergiáján, ráadásul megfelelő típus kiválasztása esetén akár gazdaságos alternatívát jelenthet a fűtés kapcsán is. Cikkünkben a lakásba, irodába, házba szerelhető split klímaberendezéseket mutatjuk be.

 

A split klíma jelentése

 

A split klímaberendezés több részből áll: egy nagyobb kültéri, illetve egy (monosplit) vagy több (multisplit) kisebb beltéri egység alkotja. Az épület fix részét képezi, ezért alaposan át kell gondolni, melyik típust választjuk, hogyan kerül beépítésre és ami a legfontosabb: megfelelő módon engedélyeztetni is kell. Az EU-ban csak inverteres klímaberendezéseket lehet vásárolni, ami azt jelenti, hogy működésük nem csupán ki- és bekapcsolásból áll, hanem egy intelligens szabályzórendszer segítségével dinamikusan tudják beállítani az adott légtér hőmérsékletét. Ennek a kiegyensúlyozottabb működési formának köszönhetően sokkal gazdaságosabb működtetni őket a korábbi technológiával készült eszközöknél, ráadásul kevésbé terhelik meg működés közben az elektromos hálózatot (nincs hirtelen impulzus a bekapcsoláskor). A inveres split klíma tulajdonságairól ebben a cikkünkben talál további információkat. 

 

split klímaberendezések

 

A klíma kiválasztása

 

A klímaberendezések árára négy dolog van a legnagyobb hatással:

  • - A márka határozza meg a berendezés és a hozzá tartozó szolgáltatások minőségét. Az olcsó kategóriába tartozó, ismeretlen, rendes disztribútori és szervízhálózattal nem rendelkező klímamárkákat kerülni kell, hiszen hiba esetén elképzelhető, hogy sem hozzáértő szakembert, sem pótalkatrészt nem fogunk találni, ráadásul ha meg is lehet javítani, bőven drágább lesz, mint egy jobb minőségű típus! Mindig törekedjünk a stabil hátterű, jobb márka alá tartozó berendezés vásárlására, hogy megfelelő garanciához és szolgáltatásokhoz jussunk. Ide kattintva márkaajánló cikkünket találja.
  • - Származási ország: a legjobb minőségű termékek Japánból és - most meg fog lepődni - Kínából származnak. Az iparág számos vezető márkája/gyártója származik onnan, bár vannak gyöngébb minőséget nyújtó képviselők is a piacon.
  • - Tudás és teljesítmény: középkategóriás minőség és több funkció, vagy puritán megbízhatóság atomháború esetére is? Lehetőségei kapcsán érdeklődjön partnereinknél!
  • - A beszerzés és klímaszerelés ideje: a vállalkozások és cégek nyáron leterheltek, így nem számíthat kedvezményre vagy azonnali időpontra. A téli időszakban viszont gyakran számíthat kedvezményekre és gyorsabb munkavégzésre is.

 

A klímaszerelés menete

 

A helyszíni felmérés során a vállalkozó/kivitelező mindig megállapítja, hogy mekkora légteret kell hűteni (esetleg fűteni), hová kerülhet a beltéri és a kültéri egység, milyen állványra kell szerelni őket, mennyit kell fúrni, illetve mennyi csövezésre lesz szükség. Természetesen ekkor készül el a valós árajánlat is, ami minden épület esetében egyedi, hiszen mindig eltérőek a körülmények. Az ár változó: több tízezres tételtől kezdve több százezresig terjedhet. És esetleg klíma szereléssel együtt? Ez is lehetséges bizonyos akciók vagy szolgáltatások keretében.

Klíma engedély: miután megvan a terv, következhet az engedélyeztetés! A kültéri egység helyét befolyásolhatja a lakóközösség és az épület jellege, hiszen egy hangos berendezésről van szó, ami ráadásul műemlékvédelmi státusz esetén nem is kerülhet ki a meghatározott helyekre. A felszerelést csak megfelelő engedélyekkel rendelkező cég alkalmazottja végezheti!

A szerelési folyamat változó hosszúságú, egy inverteres monosplit klíma telepítés egyszerű esetben néhány órát vesz igénybe. Le kell fóliázni, elpakolni a berendezéseket, El kell helyezni az állványokat és a beltéri, kültéri egységeket, falakat kell fúrni, összekötni a rendszert a csövekkel, majd feltölteni a hűtőközeggel és letesztelni a klímaberendezés működését. Ezt követően a vásárló tájékoztatást kap a készülék működéséről és az általános tudnivalókról. 

 

 

A klíma karbantartása

 

A klímaberendezéseket évente legalább egyszer általános karbantartásnak kell alávetni, ami vegyszeres tisztítást és szűrőtisztítást, vagy cserét jelenthet. A por, illetve virágzási időszakban a levegőbe kerülő növényi részek miatt a kültéri egység eltömődhet, a beltéri egységen pedig a rendszer működéséből kifolyólag páralecsapódás történik, ami a kórokozók, illetve a penész számára ideális életteret biztosít. Karbantartás híján büdös lesz a klímaberendezés, ráadásul a kórokozókat a légtérbe juttatja, ami súlyos megbetegedéseket okozhat. A legegyszerűbb megoldás Ön számára az, ha a kivitelezővel karbantartási szerződést köttet.

 

 

Végszó

 

A klímaberendezés olyan hosszútávú befektetés, amelyből hosszú távon profitálhat, ehhez azonban gondos tervezésre, megfelelő engedélyeztetésre és az eszköz rendszeres karbantartására lesz szüksége. Kiindulási pontként tekintse meg partnereink listáját és kérjen tőlük információt, időpontot helyszíni felmérésre!

Amennyiben nem inverteres momosplit klímát kíván vásárolni, tekintse meg mobil klímákat, vagy párátlanító készülékeket bemutató cikkeinket!

 

oldalfali kialakítású split klímaberendezés

  • 2018.04.29., Vasárnap
  • 2867

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :