Keres

A klíma helyes használata és üzemeltetése

A klíma vásárlás manapság már nem számít luxusnak, hiszen a piac bővülésével és a gyártástechnológia fejlődésével rengeteg jó minőségű, sok-sok funkcióval bíró, a hétköznapi emberek számára is elérhető árú légkondicionáló készülék jelent meg a piacon. De mire is kell figyelni a használat közben? Mik a helyes fenntartással kapcsolatos alapvető ismeretek, kötelezettségek? Ezekről a kérdésekről írunk cikkünkben.

 

a klíma használata és üzemeltetése

 

Szempontok a klíma vásárlás előtt
 

Minden komolyabb háztartási eszköz beruházására úgy kell tekinteni, mintha csak egyfajta szolgáltatás lenne. Ne csak magára a készülékre és az árára koncentráljunk, hanem gondoljuk át, hogy a fenntartáshoz mi szükséges: 

 

 

  • - meghibásodás esetén szükségünk lesz megfelelő szervízháttérre, hogy legyen szakember és alkatrészutánpótlás a javításhoz,
  • - szükségünk lesz érvényesíthető, megfelelően adminisztrált garanciára is, hogy probléma esetén a pénztárcánk tartalmát legalább néhány évig kímélni tudjuk
  • - karbantartási műveletekre, tisztításra is szükség lesz.

 

Ezek a tényezők értelemszerűen azt kívánják meg, hogy ne a legközelebbi és legolcsóbb, hanem hosszabb távon a leginkább költséghatékony, jó forgalmazótól származó készüléket válasszuk, amelynek megfelelő háttere, itthon is stabil márkaképviselete és szervízhálózata van. 

A klíma vásárlás előtt a kívánt funkciók kiválasztása természetesen egyéni igények alapján történik, a beszereltetés megelőzően azonban még sok számolnivalónk van, hiszen a teljesítmény és a kialakítás is fontos kérdés. A megfelelő típus és teljesítmény kiválasztása nem csupán közvetlen kényelmi szempontból fontos, hanem azért is, mivel a légkondicionáló nagyobb terhelésen üzemeltetve bizonyos esetekben rendkívül hangossá tud válni (fűtés esetén a fogyasztása is megnőhet).

Akár hűtésről, akár fűtésről van szó, ha kicsit magasabbra tesszük a lécet teljesítmény és minőség terén, akkor elkerülhetjük a zajból származó kellemetlenségeket, mint például a koncentrációzavar, az émelygés vagy a fejfájás. A kialakítás megtervezésekor arra kell ügyelnünk, hogy a majdani hideg légáram ne közvetlenül az adott teret igénybevevő emberekre menjen. Ez amiatt fontos, mivel a légkondicionáló által generált hűvös légáram és huzat izületi problémákhoz vezethet. Vásárláskor előtt nézzünk annak is utána, hogy mi az a telepítési tanúsítvány!

 

Hogyan használjuk a klímát?
 

A klímaberendezés akkor fogja megadni a szükséges komfortérzetet, ha a kintinél legfeljebb 5-8 foknál állítjuk kevesebbre a légtér hőmérsékletét, így elkerülhetjük a megfázást vagy a hidegből fakadó levertséget. Fokozatosan hűtsük le a helyiséget!

Kerüljük el a hideg légáramlatot, mivel már rövid időintervallum alatt gondot okozhat izületeinknél. A huzat és a túlhűtött helyiségek ellen vékony pullóverrel, réteges öltözködéssel tudunk védekezni. Ha tudjuk, hogy olyan helyre megyünk, ahol fenn állnak ezek a veszélyforrások, készüljünk fel előre!

A klímaberendezés működése során nem végez légcserét, hanem a helyiség levegőjét hűti és keringeti, ezért használata mellett a megfelelő mennyiségű, alapos szellőztetés továbbra is fontos! 

A klímaberendezések nem megfelelő vagy túlzásba vitt használata a felsorolt problémák mellett kiszáradást, kellemetlen viszketést vagy vérnyomás-ingadozást okozhat, ráadásul hosszabb távon a hőérzetünkre is negatív hatással lesz (nehezebben tudjuk majd elviselni a nagy meleget). Figyeljünk a saját és embertársaink egészségére, komfortérzetére, amikor a légkondicionálót használjuk!

 

Kötelező karbantartás

 

A klímaberendezés működése során a beltéri egységén pára csapódik le, ami remek feltételeket biztosít a penészgombák és káros baktériumok számára. Ha elszaporodnak, a légkondiból kellemetlen szag fog áradni, ráadásul a levegő telis-tele lesz kórokozókkal. A klíma elhanyagolása súlyos egészségügyi kockázatot hordoz magában, mivel ez a fertőzött levegő ronthatja az asztmát és veszélyes légzőszervrendszeri megbetegedéseket okozhat.

Hogy ezt elkerüljük, évente legalább egyszer kötelező karbantartásnak kell alávetnünk a klímaberendezést, amely során vegyszeres tisztításban részesül és kitakarítják, igény esetén kicserélik a szűrőit. Ezt a legegyszerűbb úgy megoldani, hogy karbantartási szerződést kötünk azzal a kivitelezővel, aki a beszerelést is végezte. 

 

Párátlanító

 

A páramentesítő nagyon jól tud jönni párás légtérben: uszodában, irodában, lakásban, konyhában. A dohos, állott levegőt felfrissíti, közérzetünk jobb lesz tőle. A készülék egyik legnagyobb előnye az, hogy segítségével eredményesen fel tudjuk venni a harcot a penész ellen, viszont használatának ebben az esetben fontos szabályai vannak.

Mielőtt a páramentesítőt használni kezdenénk, a penésszel fertőzött felületeket teljes mértékig meg kell tisztítanunk. Ha nem távolítjuk el a gombát, a páramentesítő ugyan kiszárítja azt, viszont porszerű formában a levegőbe kerül és súlyos fertőzést, betegséget okozhat. Csak a penész (újbóli) megjelenésének megakadályozására szabad párátlanítót használni!

 

Végszó

 

Mint korábban megjegyeztem, a klímaberendezés használata során nem csak a saját, hanem embertársaink kényelmére és egészségére is ügyelnünk kell. Válasszunk megfelelő berendezést pénztárcánk és idegeink kíméletére, a kialakításnél figyeljünk a légáramlásra, használat során pedig törekedjünk a racionális határok betartására: szellőztessünk, mértékkel hűtsük a légteret, védekezzünk a hűvös levegő ellen és ne töltsünk el túl sok időt a légkondicionált helyiségben! Ha megjegyzése, észrevétele van, esetleg egy saját történetet szeretne megosztani velünk, írjon bátran!

 

klíma karbantartás

  • 2018.04.25., Szerda
  • 13628

Címkék

Véleményt írok a hírről!

Értékelés :